The importance of physical therapy and occupational therapy in palliative and hospice medicine (review) - Raznatovska, О. М.; Kanygina, S. M.; Yasinskyi, R. M.; Fedorec, A. V.; Svitlytska, O. A.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Канигіна, Світлана Миколаївна; Ясінський, Роман Миколайович; Федорець, Андрій Васильович; Світлицька, Оксана Анатоліївна (My University, 2023)
Higher level of functional incapacity and invalidity is noted in palliative patients, as a result of disease progression, which is the reason for a significant decrease in the quality of life not only of these patients, but also of the family members who care for them. Physical therapy and occupational therapy are aimed at improving the patient's quality of life through rehabilitation measures to restore body function, ensure physical independence and activity, optimal physical condition and well-being, and patient adaptation in the environment. Aim: to review modern literary sources regarding the relevance of physical therapy and occupational therapy in palliative and hospice care. The search for literary sources was carried out in international scientometric databases: PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar. The search depth is 13 years (from 2010 to 2022). The review indicates that physical therapy and occupational therapy in palliative and hospice medicine around the world are not used enough today. These two specialties of interdisciplinary treatment in palliative and hospice medicine play an important integral role, which is manifested in improving the quality of life of both patients and their family members who care for them through the use of a wide variety of methods. Hospice physical therapists not only help patients to support/keep functional abilities as long as possible, but also to reduce the burden on persons who care for terminally ill patients. Physical and occupational therapy have numerous benefits for patients with progressive life-threatening illnesses in palliative and hospice care. Physical therapy in palliative and hospice care can have a preventive, educational, and/or supportive function depending on the patient's situation. There is especially large deficiency in palliative physical therapy and occupational therapy among adolescents and young people, which requires wide implementation with high-quality training of relevant specialists. Physical therapy and occupational therapy play an important role in palliative and hospice care; all patients in palliative and hospice care, regardless of illness or severity, should have access to physical and occupational therapy based on individual needs. У паліативних пацієнтів у результаті прогресування захворювання відзначається більш високий рівень функціональної непрацездатності та інвалідності, що є причиною значного зниження якості життя не лише цих пацієнтів, а й членів сімей, які доглядають за ними. Фізична терапія та ерготерапія направлені на поліпшення якості життя пацієнта шляхом проведення реабілітаційних заходів для відновлення функцій організму, забезпечення фізичної самостійності та активності, оптимального фізичного стану та самопочуття, адаптацію пацієнта до навколишнього середовища. Мета роботи: провести огляд літературних джерел щодо значення фізичної терапії та ерготерапії в паліативній та хоспісній медицині. Пошук літературних джерел проведено в міжнародних наукометричних базах даних: PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar. Глибина пошуку становила 13 років (з 2010 р. до 2022 р.). Проведений огляд свідчить про те, що на сьогодні фізична терапія та ерготерапія в паліативній та хоспісній медицині у всьому світі використовується недостатньо. Ці дві спеціальності в рамках міждисциплінарного лікування в паліативній та хоспісній медицині відіграють важливу невід'ємну роль, що проявляється підвищенням якості життя як пацієнтів, так і членів їхніх сімей, які здійснюють догляд за ними, шляхом використання найрізноманітніших методів. Фізичні терапевти хоспісу не тільки допомагають пацієнтам підтримувати/зберігати функціональні здатності якомога довше, а й знизити навантаження на осіб, які здійснюють догляд за інкурабельними хворими. Фізична терапія та ерготерапія мають численні переваги для пацієнтів з прогресуючими небезпечними для життя захворюваннями в умовах паліативної та хоспісної допомоги. Фізична терапія паліативної та хоспісної допомоги може мати профілактичну, освітню та/або підтримуючу функцію залежно від ситуації пацієнта. Особливо великі прогалини має паліативна фізична терапія й ерготерапія серед підлітків та молодих людей, що потребує широкого впровадження з якісною підготовкою відповідних фахівців. Фізична терапія та ерготерапія мають важливе значення в паліативній та хоспісній медицині; усі пацієнти, які перебувають на паліативному та хоспісному лікуванні, незалежно від захворювання та його тяжкості, повинні мати доступ до фізичної терапії та ерготерапії з огляду на індивідуальні потреби.
Значення фізичної терапії та ерготерапії в паліативній та хоспісній медицині (огляд літератури).
Keywords: physical therapy; occupational therapy; palliative care; hospice care; фізична терапія; ерготерапія; паліативна медицина; хоспісна медицина