Особливості електроенцефалографічного патерну у хворих на мозковий ішемічний супратенторіальний інсульт залежно від клініко-соціального завершення гострого періоду захворювання - Кузнєцов, Антон Анатолійович; Кузнецов, А. А.; Kuznietsov, A. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати клініко-комп’ютерно-електроенцефалографічного дослідження 67 хворих у дебюті мозкового ішемічного супратенторіального інсульту у зіставленні з варіантами клініко-соціального завершення гострого періоду захворювання. Виявлено, що домінування осередкових змін електроенцефалографічного патерну у вигляді іпсилатерального зсуву центру тяжіння спектра в бік повільнохвильової активності δ-діапазону та θlo-піддіапазону за рахунок депресії α- та βlo-активності є характерним для розвитку відносно несприятливого завершення гострого періоду захворювання (4–5 балів за модифікованою шкалою Ренкіна на 21 добу), тоді як дифузні зміни електроенцефалографічного патерну у вигляді білатерального зсуву спектра в бік ритмів δ-діапазону разом з активацією θlo-активності в інтактній півкулі супроводжується розвитком летального результату. Встановлено, що рівень відносної спектральної потужності ритмів δ-, α-діапазонів, αhi -піддіапазону обох півкуль, а також рівень ВСП ритмів αlo-піддіапазону ураженої півкулі в перші 72 години мозкового ішемічного супратенторіального інсульту асоційовані з клініко-соціальним завершенням гострого періоду захворювання. Приведены результаты клинико-компьютерно-электроэнцефалографического исследования 67 больных в дебюте мозгового ишемического супратенториального инсульта в сопоставлении с вариантами клинико-социального исхода острого периода заболевания. Обнаружено, что доминирование очаговых изменений электроэнцефалографического паттерна в виде ипсилатерального смещения центра тяжести спектра в сторону медленноволновой активности δ-диапазона и θlo-поддиапазона за счет депрессии α- и βlo-активности характерно для развития относительно неблагоприятного исхода острого периода заболевания (4–5 баллов по модифицированной шкале Ренкина на 21 сутки), тогда как диффузные изменения электроэнцефалографического паттерна в виде билатерального смещения спектра в сторону ритмов δ-диапазона в сочетании с активацией θlo-активности в интактном полушарии сопровождается развитием летального исхода. Установлено, что уровень относительной спектральной мощности ритмов δ-, α-диапазонов, αhi-поддиапазона обоих полушарий, а также уровень относительной спектральной мощности ритмов αlo-поддиапазона пораженного полушария в первые 72 часа мозгового ишемического супратенториального инсульта ассоциированы с клинико-социальным исходом острого периода заболевания. The results of clinical and computed electroencephalography investigations of 67 patients in acute period of ischemic supratentorial stroke are presented in this article depending on the variants of clinical social outcome of the acute period of the desease. It was detected that the prevalence of local changes in EEG-pattern such as ipsilateral shift of the gravity center spectrum to the side of slow-wave activity of δ- range and θlo –subrange due to depression α- and βlo-activity is the sign of unfavorable outcome of acute period of supratentorial stroke (4-5 balls on Rankin’s scale on the 21th day of the insult onset). The same time diffuse changes of EEG-pattern: bilateral spectrum shift to the δ-range and activation of θlo-activity in intact hemisphere are accompanied with lethal outcome. It was revealed that the level of relative spectrum power of δ-, α-rhythm range, αhi-subrange of both hemisphere and the level of relative spectrum activity αlo-subrange of the affected hemisphere in ﬁrst 72 hours of acute ischemic supratentorial stroke are associated with clinical-social outcome of the acute period of the disease.
Особенности электроэнцефалографического паттерна у больных с мозговым ишемическим супратенториальным инсультом в зависимости от клинико-социального исхода острого периода заболевания
Peculiarities of electroencephalographic pattern in patients with ischemic supratentorial stroke according to clinical social outcome of the acute period of the disease
Keywords: ішемічний інсульт; електроенцефалографічний патерн; прогноз; ишемический инсульт; электроэнцефалографический паттерн; ischemic stroke; electroencephalographic pattern; prognosis