Дослідження впливу око-серцевого рефлексу на показники кардіогемодинаміки У практично здорових осіб чоловічої статі юнацького віку - Паламарчук, Олександр Іванович; Palamarchuk, A. I. (My University, 2019)
Мета роботи. Дослідити зміни показників артеріальної кардіогемодинаміки при відтворенні око-серцевого рефлексу у практично здорових осіб чоловічої статі юнацького віку. Матеріали та методи. Обстежено 120 практично здорових волонтерів чоловічої статі юнацького віку. Середній вік склав (19,2 ± 0,93 років). Для відтворення око-серцевого рефлексу (ОСР) застосовували запатентовану нами корисну модель «Прилад для дозованого компресійного впливу на очні яблука» та «Спосіб відтворення око-серцевого рефлексу». На основі отриманих показників систолічного (САТ) та діастолічного (ДАТ) артеріального тиску, шляхом арифметичних дій, визначали пульсовий тиск (ПАТ) та середньо-динамічний тиск (СДТ) та інтегративні показники кардіогемодинаміки (КГД) – систолічний об’єм кровотоку (СОК), хвилинний об’єм кровотоку (ХОК), об’ємну швидкість руху крові у кров’яному руслі (V), загальний периферичний опір (ЗПО). Purpose of the study. Investigate changes of cardiac hemodynamic parameters caused by ocular cardiac reflex triggering in healthy men’s in youthful age. Material and methods. 120 healthy male volunteers in youthful age were examined. The mean age was (19,2 ± 0,93 years). For ocularcardiac reflex (OCR) triggering we used a patented model «Device for dosed compression effects on the eyeballs» and «The method of ocular cardiac reflex triggering». On the basis of the obtained parameters of systolic (SBP) and diastolic (DBP) blood pressure, by arithmetic operations, pulse pressure (PP) and average flow pressure (AFP) and integrative parameters of cardiohemodynamics (CHD) – systolic blood volume (SBV), minute blood flow volume (MBFV), volumetric blood flow rate (V), total peripheral resistance (TPR) were determined.
The ocular cardiac reflex effect study on cardiac hemodynamic parameters in healthy young mans
Keywords: око-серцевий рефлекс; артеріальний тиск; частота серцевих скорочень; юнацький вік; oculo-cardiac reflex; blood pressure; heart rate; young age