Особливості лабораторного контролю в діагностиці та оцінці ступеня тяжкості водно-сольового обміну у програмі екстракорпорального запліднення - Лецин, Денис Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Широке впровадження новітніх репродуктивних технологій пов’язане як з соціальними труднощами, так і з медичними проблемами. Одна з них – забезпечення ефективної та безпечної стимуляції яєчників, яка є невід’ємним етапом екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Однак під час проведення контрольованої гіперстимуляції яєчників, що є ключовим етапом програми ЕКЗ, виникають специфічні ускладнення, серед яких особливу роль займає порушення водно-сольового обміну з максимальним ступенем їх тяжкості при розвитку синдрома гіперстимуляції яєчників (СГЯ).