Порівняння ускладнень у ранньому післяопераційному періоді у хворих з діагнозом доброякісна гіперплазія передміхурової залози - Бачурін, Георгій Вікторович; Богун, Михайло Юрійович; Ломака, Станіслав Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Доброякісна гіперплазія передміхурової залози – одна з найбільш поширених хвороб чоловіків похилого та старечого віку. На сьогоднішній день існує багато методів консервативного та оперативного лікування цієї хвороби. Найпоширенішими оперативними методами лікування, які проводяться в урологічному відділенні МКЛ екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя, є трансуретральна резекція передміхурової залози та відкрита черезміхурова простатектомія. Мета. З’ясувати кількісний та якісний характер післяопераційних ускладнень після виконання трансуретральної резекції передміхурової залози та відкритої черезміхурової простатектомії у хворих з діагнозом доброякісна гіперплазія передміхурової залози. Матеріал та методи. В дослідження залучено 130 хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози, які проходили лікування в урологічному відділенні МКЛ екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя за друге півріччя 2017 року. Середній вік хворих склав 68,83 років. Пацієнти були поділені на дві групи: першу склали 95 хворих, яким була виконана трансуретральна резекція передміхурової залози, другу – 35 хворих, яким проводилася відкрита черезміхурова простатектомія. Всім пацієнтам виконано загально-клінічне та рентгенологічне обстеження, лабораторні дослідження, УЗД органів сечовидільної системи, дослідження рівня загального та вільного простатспецифічного антигену (ПСА), пальцьове ректальне дослідження. Шкала IPSS заповнювалася 71 хворим, які при госпіталізації мали хронічну затримку сечі (54,61 %). Статистична обробка даних проводилася в програмі Microsoft Excel.
Keywords: тези доповідей