Доменные особенности когнитивных нарушений у больных первичным и повторным мозговым ишемическим полушарным инсультом в острейшем периоде заболевания - Козелкин, А. А.; Новикова, Л. В.; Козьолкін, Олександр Анатолійович; Новікова, Любов Вікторівна; Kozyolkin, A. A.; Novikova, L. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальными являются исследования, направленные на изучение когнитивных нарушений в острейшем периоде инсульта. С целью изучения доменных особенностей когнитивного дефицита при первичном и повторном мозговом ишемическом полушарном инсульте провели нейропсихологическое исследование 62 больных. Выявлено, что в структуре когнитивного дефицита при первичном мозговом ишемическом полушарном инсульте доминируют преддементные и умеренные когнитивные нарушения, при повторном – умеренная и выраженная деменция. Определены oсобенности когнитивных нарушений по шкалам Mini-Menthal State Examination (MMSE), Montreal Cognitive Assessment (MoCA) и Frontal Assessment Battery (FAB) в зависимости от поражённого полушария при первичном и повторном мозговом ишемическом полушарном инсульте. На основании доменных нарушений выделены полушарные синдромы когнитивного дефицита. Актуальними є дослідження, що спрямовані на вивчення когнітивних порушень в найгострішому періоді інсульту. З метою вивчення доменних особливостей когнітивних порушень при первинному та вторинному мозковому ішемічному півкульовому інсульті здійснили нейропсихологічне дослідження 62 хворих. Виявили, що у структурі когнітивного дефіциту при первинному мозковому ішемічному півкульовому інсульті домінують переддементні та помірні когнітивні порушення, а при вторинному – помірна та виражена деменція. Виявлені особливості когнітивних порушень за шкалами Mini-Menthal State Examination (MMSE), Montreal Cognitive Assessment (MoCA) та Frontal Assessment Battery (FAB) залежно від ураженої півкулі при первинному та вторинному мозковому ішемічному півкульовому інсульті. На підставі доменних порушень виділені півкульові синдроми когнітивного дефіциту. Research aimed on studying the cognitive impairment in the acute phase of stroke is relevant. Aim. The results of neuropsychological investigation оf 62 patients in the acute period of ischemic hemispheric stroke are described in the article. Methods and results. It has been detected that predementіal cognitive disturbances and mild dementia are prevailed in the structure of cognitive disorders in primary stroke, while in recurrent brain ischemia the mild and moderate dementia dominates. The features of cognitive disorders have been detected by Mini-Menthal State Examination (MMSE), Montreal Cognitive Assessment (MoCA) and Frontal Assessment Battery (FAB) scales and they depend on the affected hemisphere in primary and recurrent ischemic hemispheric stroke. Conclusion. Hemispheric syndromes of cognitive deﬁcits has been established on the basis of domains impairments.
Доменні особливості когнітивних порушень у хворих на первинний і вторинний мозковий ішемічний півкульовий інсульт у найгострішому періоді захворювання
Domain features of cognitive impairment in patients with primary and recurrent ischemic hemispheric stroke in the acute phase of the disease
Keywords: ишемический инсульт; когнитивные расстройства; ішемічний інсульт; когнітивні порушення; Ischemic Stroke; Cognitive Disorders