Клініко-експериментальне обґрунтування відновлення дзьобоподібно-ключичної зв’язки при ушкодженнях акроміально- ключичного суглоба. - Забєлін, Іван Миколайович; Zabjelin, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертаційне комплексне експериментально-клінічне дослідження присвячене питанням підвищення ефективності лікування пацієнтів зі свіжими ушкодженнями акроміально-ключичного суглоба шляхом впровадження малотравматичного способу хірургічного лікування. На підставі експериментально-анатомічних і біомеханічних досліджень вивчено роль дзьобоподібно-ключичної зв’язки. Доведено, що вона є однією з основних структур, які стабілізують акроміально-ключичний суглоб. Відновлення дзьобоподібно-ключичної зв’язки є необхідною ланкою в хірургічному лікуванні вивихів акроміального кінця ключиці для створення стабільно-функціональної фіксації. Вивчено міцність на розрив у вертикальному напрямку нативних зв’язок акроміально-ключичного суглоба й після реконструкції за запропонованою методикою із застосуванням системи «АКК-Такелаж». Розроблено розрахункову модель відновлення дзьобоподібно-ключичної зв'язки в разі ушкоджень акроміально-ключичного суглоба, яка дає змогу визначити сприятливе положення точки кріплення фіксатора на ключиці. Розроблено метод хірургічного лікування хворих із вивихом акроміального кінця ключиці за допомогою фіксатора «АКК-Такелаж», який дозволяє надійно фіксувати акроміальний кінець ключиці у виправленому положенні, забезпечує хороший косметичний ефект і дає змогу проводити швидке відновлення функції кінцівки. Порівняльний аналіз результатів лікування основної та контрольної груп пацієнтів показав, що запропонований метод хірургічного лікування ушкоджень акроміально-ключичного суглоба у свіжому періоді дозволяє анатомічно й малотравматично відновити ушкоджені структури, зменшити терміни іммобілізації, стаціонарного лікування та тимчасової непрацездатності хворих і отримати відмінні та хороші результати у 97,7 % хворих. The thesis is a comprehensive experimental and clinical research is dedicated to enhancing the effectiveness of treatment of patients with acute injuries of the acromioclavicular joint by introducing low traumatic method of surgical treatment. On the basis of experimental anatomical and biomechanical studies have examined the role of coraco-clavicular ligament. We prove that the coraco-clavicular ligament is one of the main structures that stabilize the acromioclavicular joint. Restoring coraco-clavicular ligament is a necessary link in the surgical treatment of dislocations of the acromial end of the clavicle to create a stable and functional fixation. Studied the tensile strength in the vertical direction of the native ligament acromioclavicular joint, and after reconstruction of the proposed method with the use of the «ACC-Takelazh». Developed a computational model recovery coraco-clavicular ligament injuries of the acromioclavicular joint, which allows you to define a favorable position point of fixing clamp on the collarbone. Developed a method of surgical treatment of patients with a dislocation of the acromial end of the clavicle, with a clip "ACC-Takelazh", which allows you to securely fix the acromial end of the clavicle in the reduction of position provides a good cosmetic effect, and allows early recovery of limb function. Comparative analysis of the results of treatment and control group patients showed that the proposed method of surgical treatment of injuries of the acromioclavicular joint in the acute period allows anatomic and less traumatic to restore damaged structure, reduce the time of immobilization, reduce the time of hospital treatment, to reduce the time of temporary disability of patients and get excellent and good results in 97.7 % of patients.
Keywords: акроміально-ключичний суглоб; ушкодження зв’язок; відновлення зв'язок; фіксація; акромиально-ключичный сустав; повреждение связок; восстановления связок; метод фиксации; acromial-clavicular joint; ligament damage; ligament reconstruction; fixation