Патологічні звивистості внутрішньої сонної артерії: морфологічна характеристика - Кузик, Ю. І.; Кузик, Ю. И.; Kuzyk, Yu. I. (ЗДМУ, 2014)
Патологічні звивистості внутрішньої сонної артерії є однією з провідних причин екстракраніальних порушень мозкового кровообігу. Незважаючи на значний прогрес у методах діагностики та більшу кількість операцій, етіологія, патогенез і морфогенез патологічних звивистостей внутрішньої сонної артерії залишаються нез’ясованими. З метою дослідження патоморфологічних змін при патологічних звивистостях внутрішньої сонної артерії вивчили операційний матеріал 26 хворих за допомогою рутинних методів світлової мікроскопії та гістохімічних методів. Встановили, що серед хворих переважали жінки середнього віку. Для патологічних звивистостей характерним типом деформації був коулінг (21 із 26 випадків), досить рідко траплялись видовження, поєднані звивистості та подвійні перегини. Протягом патоморфологічного дослідження сонних артерій виявили гіперплазію інтими із проліферацією гладком’язових клітин, незворотні зміни еластичних волокон медії з розростанням фіброзної сполучної тканини, дистрофією колагенових волокон і гладком’язових клітин, периваскулярний склероз без клітинної інфільтрації в адвентиції. Це свідчить про процеси вираженого фіброгенезу в усіх шарах судинної стінки, що забезпечують незворотність судинної деформації. Патологические извитости внутренней сонной артерии – одна из ведущих причин экстракраниальных нарушений мозгового кровообращения. Несмотря на значительный прогресс в методах диагностики и растущее число операций, этиология, патогенез и морфогенез патологических извитостей внутренней сонной артерии остаются невыясненными. С целью исследования патоморфологических изменений при патологических изменениях внутренней сонной артерии изучили операционный материал 26 больных с помощью рутинных методов световой микроскопии и гистохимических методов. Установлено, что среди больных преобладали женщины среднего возраста. Для патологических извитостей характерным типом деформации был коулинг (21 из 26 случаев), довольно редко отмечали удлинение, сочетанные извитости и двойные перегибы. При патоморфологическом исследовании сонных артерий отмечена гиперплазия интимы с пролиферацией гладкомышечных клеток, необратимые изменения эластических волокон медии с разрастанием фиброзной соединительной ткани, дистрофией коллагеновых волокон и гладкомышечных клеток, периваскулярный склероз без клеточной инфильтрации в адвентиции. Это свидетельствует о процессах выраженного фиброгенеза во всех слоях сосудистой стенки, обеспечивающие необратимость сосудистой деформации. Aim. Pathological tortuosity of the internal carotid artery (PT ICA) is one of the leading causes of extracranial cerebral circulation disorders. Despite considerable progress in methods of diagnosis and increasing number of operations etiology, pathogenesis and morphogenesis of PT ICA remain unclear. In order to study pathological changes in PT ICA material of 26 patients was studied using routine methods of light microscopy and histochemical methods. Methods and results. It was established that among patients middle aged women predominated. For PT the characteristic type of deformation was coiling (21 cases out of 26); elongation, combined tortuosity and double kinks were met rarely. In pathomorphologic study of carotid arteries hyperplasia of intima with proliferation of smooth muscle cells, irreversible changes in elastic fi bers of media with the growth of fi brous connective tissue, dystrophy of collagen fi bers and smooth-muscle cells, perivascular sclerosis without cell infi ltration in adventitia were revealed. Conclusion. This indicates expressed fi brogenesis processes in all the layers of the vessel wall providing the irreversibility of circulatory.
Патологические извитости внутренней сонной артерии: морфологическая характеристика
Keywords: сонної артерії хвороби; серцево-судинні аномалії; порушення мозкового кровообігу; сонной артерии болезни; сердечно-сосудистые аномалии; нарушения мозгового кровообращения; Carotid Artery Disease; Cardiovascular Abnormalities; Cerebrovascular Insuffi ciency; Stroke. deformation