Маркери фіброзу, ниркова функція у хворих на хронічну серцеву недостатність на етапі пізнього післяінфарктного ремоделювання - Лашкул, Д. А.; Lashkul, D. A.; Лашкул, Дмитро Андрійович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Хронічна серцева недостатність залишається однією з актуальних медико-соціальних проблем у багатьох країнах світу. З метою виявлення особливостей вмісту рівнів маркерів фіброзу, ниркової функції залежно від наявності в анамнезі інфаркту міокарда у 318 хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу за допомогою імуноферментного аналізу, ехокардіографії вивчили активність біомаркерів (галектин-3, ST2, NGAL, PICP, цистатин С), фільтраційну спроможність нирок і структурно-функціональні параметри серця. Встановили, що наявність інфаркту міокарда в анамнезі при хронічній серцевій недостатності супроводжується підвищенням вмісту NT-proBNP, галектину-3, PICP, NGAL і характеризується збільшенням об’єму лівого передсердя та шлуночка з підвищенням систолічного тиску в легеневій артерії, погіршенням систолічної та діастолічної функцій. Це є свідченням, що галектин-3, PICP, NGAL можуть використовуватись як нова терапевтична ціль у пацієнтів з ІМ для зменшення ступеня фіброзу, запалення та запобігання розвитку хронічної серцевої недостатності та ниркової дисфункції. Хроническая сердечная недостаточность остаётся одной из актуальных медико-социальных проблем во многих странах мира. С целью выявления особенностей содержания уровней маркеров фиброза, почечной функции в зависимости от наличия в анамнезе инфаркта миокарда у 318 больных с хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза с помощью иммуноферментного анализа, эхокардиографии изучена активность биомаркеров (галектин-3, ST2, NGAL, PICP, цистатин С), фильтрационная способность почек и структурно-функциональные параметры сердца. Установлено, что наличие инфаркта миокарда в анамнезе при хронической сердечной недостаточности сопровождается повышением содержания NT-proBNP, галектина-3, PICP, NGAL и характеризуется увеличением объёма левого предсердия и желудочка с повышением систолического давления в лёгочной артерии, ухудшением систолической и диастолической функций. Это свидетельствует о том, что галектин-3, PICP, NGAL могут быть использованы в качестве новой терапевтической цели у пациентов с ИМ для уменьшения степени фиброза, воспаления и предупреждения развития хронической сердечной недостаточности и почечной дисфункции. Aim. Investigate the levels of fi brosis markers, state of renal function in patients with chronic heart failure in late stage of the postinfarction remodeling. Methods and results. Features of the fi brosis markers and renal function depending on the prior myocardial infarction were identifi ed in 318 patients with ischemic chronic heart failure using ELISA, echocardiography. Activity biomarkers (galectin-3, ST2, NGAL, PICP, cystatin C), estimated glomerular fi ltration rate, structural and functional parameters of the heart were studied. It was established that the presence of prior myocardial infarction in chronic heart failure was accompanied by the increasing of NT-proBNP, galectin-3, PICP, NGAL and was characterized by structural remodeling of the left atrium with increased systolic pressure in the pulmonary artery, the deterioration of systolic and diastolic function. Conclusion. Galectin-3, PICP, NGAL can be used as new therapeutic targets in patients with myocardial infarction to reduce the degree of fi brosis, infl ammation and for preventing development of chronic heart failure and renal dysfunction.
Маркеры фиброза, почечная функция у больных хронической сердечной недостаточностью на этапе позднего постинфарктного ремоделирования
Markers of fi brosis, renal function in ischemic chronic heart failure in late stage of the postinfarction remodeling
Keywords: серцева недостатність; біомаркери; фіброз; нирки; сердечная недостаточность; биомаркеры; фиброз; почки; Heart Failure; Biomarkers; Fibrosis; Kidney