Клиническое наблюдение ребенка с муковисцидозом и бронхиальной астмой - Клименко, В. А.; Кандыба, В. П.; Колиушко, Е. Г.; Древаль, Д. Т.; Пасичник, Е. В.; Адарюкова, Л. М.; Серветник, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
У хлопчика з муковісцидозом у 10 років діагностовано поліноз – бронхіальну астму та алергічний сезонний риніт. Додаткове призначення до базисної терапії муковісцидозу недокромілу натрію 4 мг двічі на добу й монтелукасту 10 мг одноразово ввечері (курсом 6 міс.) дозволило досягти контролю бронхіальної астми й алергічного риніту. Обговорюється проблема діагностики бронхіальної астми при муковісцидозі. У мальчика с муковисцидозом в 10 лет диагностирован поллиноз – бронхиальная астма и аллергический сезонный ринит. Дополнительное назначение к базисной терапии муковисцидоза недокромила натрия 4 мг 2 раза в сутки и монтелукаста 10 мг однократно вечером (курсом 6 месяцев) позволило достичь контроля бронхиальной астмы и аллергического ринита. Обсуждается проблема диагностики бронхиальной астмы при муковисцидозе. The pollinosis (bronchial asthma and seasonal allergic rhinitis) was diagnosed in 10-years boy with the cystic fibrosis. The treatment with nedocromyl sodium 4 mg two times per day and montelucast 10 mg in the evening (duration - 6 months) added to basic cystic fibrosis therapy gives possibility to achieve a control of bronchial asthma and allergic rhinitis. A problem of a bronchial asthma diagnosis in children with a cystic fibrosis is discussed in the article.
Keywords: діти; муковісцидоз; поліноз; бронхіальна астма; алергічний риніт; дети; муковисцидоз; поллиноз; бронхиальная астма; аллергический ринит; children; cystic fibrosis; pollinosis; bronchial asthma; allergic rhinitis