Особливості окиснювальної модифікації білків у хворих на хронічну ішемію мозку - Демченко, Аліна Вікторівна; Demchenko, A. V. (My University, 2016)
Сьогодні оксидативний стрес розглядається як важлива ланка патогенезу ішемічного ураження головного мозку. Основою оксидативного стресу є підвищення продукції похідних вільнорадикального окиснення і перекисного окиснення ліпідів і виснаження антиоксидантних захисних механізмів організму [1–6]. Проте в клітинному метаболізмі вільнорадикальне окиснення відбувається не тільки при патології, а й при фізіологічній нормі та відіграє важливу роль у таких біологічних процесах: транспорті електронів у дихальному ланцюзі, синтезі простагландинів, лейкотрієнів, тромбоксанів, проліферації та диференціації клітин, метаболізмі й синтезі катехоламінів, фагоцитозі, обміні ліпідів, білків, нуклеїнових кислот тощо [3]. Nowadays oxidative stress is considered as an important link in pathogenesis of ischemic cerebral affection. Studying of oxidative protein modification stage (OPM) allows establishing general directivity of free-radical processes in an organism. The purpose is to study the peculiarities of spontaneous and stimulated OPM among the patients with chronic cerebral ischemia (CCI) depending on the stage of discirculatory encephalopathy (DE), structural changes of brain and stage of vascular wall of carotid arteries. Materials and methods of investigation. 138 patients with DE of the І, ІІ and ІІІ stages and 33 clinically healthy people were observed. The stage of OPM was estimated according to the level of aldehyde and carboxyl products using Halliwell’s method. There were studied spontaneous and stimulated by Fenton medium stages of OPM.
Peculiarities of oxidative modification of proteins among the patients with chronic cerebral ischemia
Keywords: хронічна ішемія мозгу; окислювальная модифікація білків; альдегідфенілгідразони; кетондинітрофенілгідразони; chronic cerebral ischemia; oxidative protein modification; aldehyde phenylhydrazines; ketone dinitrophenylhydrazines