Особливості структурно-функціонального ремоделювання серця у хворих на артеріальну гіпертензію коморбідну з тиреоїдною дисфункцією - Сиволап, Віктор Денисович; Гонтаренко, Е. О.; Гура, Еліна Юріївна; Лашкул, Дмитро Андрійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Артеріальна гіпертензія (АГ) та порушення функції щитоподібної залози посідають перші місця в структурі серцево-судинних та ендокринних захворювань відповідно. Залишається недостатньо з’ясованим вплив порушень тиреоїдної функції на структурно-функціональне ремоделювання серця у хворих на артеріальну гіпертензію. Мета дослідження. З’ясувати особливості структурно-функціонального ремоделювання серця у хворих на артеріальну гіпертензію коморбідну з тиреоїдною дисфункцією. Матеріал і методи. Проведений ретроспективний аналіз історій хвороб пацієнтів що перебували на стаціонарному лікування у відділенні аритмій Комунальної установи Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань Запорізької обласної ради. В дослідження включено 69 пацієнтів (50 жінок та 19 чоловіків) на артеріальну гіпертензію 2 стадії з встановленим діагнозом маніфестного або субклінічного гіпотиреозу.
Keywords: тези доповідей