Стан та реактивність імунної системи слизової ясен новонароджених щурів після внутрішньоутробної антигенної дії - Бурега, Юрій Олексійович; Волошин, Микола Анатолійович; Кущ, Оксана Георгіївна; Швець, Володимир Миколайович; Бурега, Ю. А.; Волошин, Н. А.; Кущ, О. Г.; Швец, В. Н.; Burega, Yu. O.; Voloshin, M. A.; Kusch, O. G.; Shvetz, V. M. (My University, 2015)
Ясеневий епітелій в нормі забезпечує високий механічний та імунний захист пародонту. Антигенне навантаження в антенатальному періоді приводить до збільшення вмісту лімфоцитів, а серед них PNA+ лімфоцитів епітелії ясен. У антигенпремійованих, в плідному періоді, щурів після народження, на фоні збільшеної кількості лімфоцитів, спостерігається дисбаланс становлення шарів епітелію, що обумовлено змінами в механізмах проліферації, стратифікації та десквамації епітелію, яке, у свою чергу, призводить до зниження опору механічному та антигенному впливам. В основі цих змін лежить підвищення проліферативної активності базального шару епітелію і зменшення темпів його стратифікації. Товщина слизової ясен стає меншою що, в подальшому, може бути підґрунтям запальних та неопластичних процесів при дії навіть непатогенних чинників. Десневой эпителий в норме обеспечивает высокую механическую и иммунную защиту пародонта. Антигенная нагрузка в антенатальном периоде приводит к увеличению количества лимфоцитов, а среди них PNA+ лимфоцитов эпителия десен. У антигенпремированых, в плодном периоде, крыс после рождения, на фоне увеличенного количества лимфоцитов, наблюдается дисбаланс становления слоев эпителия, что обусловленно нарушениями механизмов пролиферации, стратификации и десквамации эпителия, которое, в свою очередь, приводит к снижению сопротивления механическому и антигенному влияниям. В основе этих изменений лежит повышение пролиферативной активности базального слоя эпителия и уменьшения темпов его стратификации. Толщина слизистой десен становится меньшей что, в дальнейшем, может быть почвой для возникновения воспалительных и неопластических процессов при действии даже непатогенных факторов. Gingival epithelium in a norm provides the high mechanical and immunological periodontal protection. Antigenic antenatal influence leads to the lymphocytes increase content and among its PNA+ lymphocytes of gums epithelium. In antigenpremium in antenatal period rats, afterbirth, at the background of lymphocytes quantity increase, observed an imbalance in the epithelium layers formation, conditioned the violation mechanisms proliferation, stratification and desquamation of epithelium. These processes lead to reduce the resistance to mechanical and antigenic influences. Underlying these changes is epithelium basal layer proliferative activity increase and reduction the pace of its stratification. The thickness of the gums mucosa becomes smaller, that hereinafter can be a basis of emergence inflammatory and neoplastic processes when exposed to even nonpathogenic factors.
Состояние и реактивность иммунной системы слизистой десен новорожденных крыс после внутриутробной антигенной действия
Condition and reactivity of rats' mucous gum in early postnatal period in normal and after intrauterine antigenic action
Keywords: ясна; епітеліоцит; щури; лімфоцит; антиген; десна; эпителиоцит; крысы; лимфоцит; антиген; gums; epithelial cells; rat; lymphocytes; antigens