Комплексна терапія хворих на ко-інфекцію туберкульоз/ВІЛ з урахуванням факторів ризику прогресування туберкульозу. - Ясінський, Роман Миколайович; Yasinsky, R. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертація присвячена проблемі підвищення ефективності лікування хворих на вперше діагностований та рецидиви туберкульозу при ВІЛ-ко-інфекції на основі урахування біохімічних особливостей (показників ендогенної інтоксикації, окислювального стресу і антиоксидантного захисту), визначених факторів ризику прогресування та варіантів перебігу захворювання. Розроблено та впроваджено в практику застосування на тлі стандартних курсів протитуберкульозної та антиретровірусної терапій додаткового диференційованого патогенетичного лікування із застосуванням препарату з антиоксидантною дією глутаміл-цистеїніл-гліцин динатрію та полівалентного інгібітора протеїназ апротиніну для корекції біохімічних порушень залежно від варіанту перебігу захворювання, що дозволяє підвищити ефективність лікування у хворих на вперше діагностований туберкульоз при ко-інфекції на 18,4 %, з рецидивами туберкульозу при ко-інфекції – на 34,0 %. The thesis is devoted to the problem of increase of effectiveness in treatment of patients with first diagnosed and relapse of TB with HIV co-infection on the basis of biochemical features (guides of endointoxication, oxidative stress, antioxidant protection), indicated risk factors with progression and variants of disease state. The usage of additional differentiated pathogenetic treatment with implementation of medicine with antioxidant action glutamyl-cysteinyl-glycine disodium and multivalent proteinase inhibitor aprotinin for correcting biochemical disorders depending on the variant of disease state, on the basis of standard course against TB and antiretroviral therapy, was developed and implemented into practice. This also allows to increase effectiveness of treatment of patients with first diagnosed TB with co-infection by 18,4 %, with relapse of TB with co-infection – by 34,0 %.
Combined therapy of patients with co-infection of TB/HIV taking into account risk factors with progression of TB.
Keywords: ко-інфекція туберкульоз/ВІЛ; біохімічні особливості; фактори ризику прогресування; варіанти перебігу; комплексна терапія; co-infection tuberculosis/HIV; biochemical features; risk factors with progression; variants of disease state; combined therapy; ко-инфекция туберкулез/ВИЧ; биохимические особенности; факторы риска прогрессирования; варианты течения; комплексная терапия