Прогностичне значення генетичних, біохімічних, імунологічних та гемодинамічних факторів у ремоделюванні лівого шлуночка у дітей з двостулковим аортальним клапаном - Каменщик, Андрій Володимирович; Каменщик, А. В.; Kamenshchik, A. V. (запорізький державний медичний університет, 2021)
У дисертаційній роботі представлено розв’язання актуальної проблеми сучасної педіатрії, щодо підвищення ефективності прогнозування ремоделювання лівого шлуночка у дітей з двостулковим аортальним клапаном на підставі вивчення епігенетичних, генетичних, біохімічних, імунологічних та гемодинамічних факторів його розвитку. Обстежено 292 дитини віком від 9 до 15 років, серед яких хлопчиків було 192 (65,8%), дівчаток 100 (34,2%). У 131 дитини встановлений діагноз клапанних вроджених вад серця та у 112 дітей двостулкового аортального клапана, у 74 дітей мали місце вроджені вади серця, що перебігають без ураження серцевих клапанів, до контрольної групи увійшли 74 умовно здорових дитини. Зазначені групи дітей не мали розбіжностей за віком, гендерним розподілом та індексом маси тіла. Встановлено вплив зовнішньорегіональних міграційних процесів та факторів атмосферного забруднення на формування захворюваності клапанними вадами серця у дітей Запорізького регіону. Визначено збільшення частоти гомозиготного генотипу ТТ у поліморфізмі Rs11665469 у гену NFATC1 у дітей з ДАК, де він був виявлений у 17,95% пацієнтів та встановлена підвищена експресія гену NFATC1. Встановлено збільшення частоти онкозахворювань у другому поколінні родичів пробандів у родоводах дітей з ДАК. Визначено, що на формування гіпертрофії міокарда у дітей з двостулковим аортальним клапаном найбільший вплив має градієнт тиску на аортальному клапані та експресія гена NFATC1. Виявлена концентрична гіпертрофія лівого шлуночка у 67,5 % дітей з двостулковим аортальним клапаном. В динаміці однорічного спостереження встановлено зростання пікового градієнта тиску на аортальному клапані на 46%. Виявлено зв’язок процесів ремоделювання міокарда лівого шлуночка із вмістом в крові асоційованих з експресивною активністю генів сімейства NFATC білків: зниження кальциневрину, збільшення вмісту білка 8-100 та зменшення кількості CD25+ - інтерлейкін-2-рецепторнесучих активованих лімфоцитів. Встановлено, що у дітей з ДАК у 40,4% випадків має місце потовщення стулок аортального клапана, що супроводжується збільшенням CD25+ фракції лімфоцитів, збільшенням CD95+ -апоптоз-асоційованої субпопуляції, збільшення вмісту білка S100 та гіперекспресії гена NFATC1. Встановлено, що у дітей з ДАК має місце низька толерантність до фізичного навантаження за даними тесту PWC170. Запропонована концепція ремоделювання міокарда лівого шлуночка у дітей з ДАК, яка ґрунтується на оцінках впливу епігенетичних, генетичних та геном-асоційованих біохімічних факторів. Диссертация посвящена усовершенствованию прогнозирования ремоделирования миокарда левого желудочка у детей с двустворчатым аортальным клапаном. Установлено влияние полиморфизма и экспрессии гена NFATC1 на формирование гипертрофии миокарда, определено прогностическое значение белков сигнального пути кальциневрина (кальциневрина, белка S100) Доказано значение иммунологических показателей (CD25+ , CD95+ ) в патогенезе морфологических изменений аортального клапана. Установлено снижение толерантности к физическим загрузкам. На основании полученных данных предложена концепция ремоделирования миокарда левого желудочка у данной категории детей. The dissertation is devoted to improving the prediction of left ventricular myocardial remodeling in children with bicuspid aortic valve. The influence of polymorphism and expression of NFATC1 gene, the prognostic value of proteins of the calcineurin signaling pathway (calcineurin, protein S100) on the formation of myocardial hypertrophy, was established. The value of immunological parameters (CD25+, CD95+) in the pathogenesis of pathological changes in the aortic valve was determined. Decreased tolerance to exercises was found. On the basis of the obtained data the concept of remodeling of the left ventricular myocardium in this category of children was proposed.
Прогностическое значение генетических, биохимических, иммунологических и гемодинамических факторов в ремоделировании левого желудочка у детей с двустворчатым аортальным клапаном
Prognostic value of genetic, biochemical, immunological and hemodynamic factors in left ventricular remodeling in children with bicuspid aortic valve
Keywords: клапанні вади; двостулковий аортальний клапан; діти; фактори атмосферного забруднення; міграційні процеси; кальциневрин; поліморфізм rs11665469 гена NFATC1; толерантність до фізичного навантаження; клапанные пороки; двустворчатый аортальный клапан; дети; факторы атмосферного загрязнения; миграционные процессы; полиморфизм rs1665469 гена NFАТС1; толерантность к физической нагрузке; valvular defects; bicuspid aortic valve; children; factors of atmospheric pollution; migration processes; calcineurin; RS11665469; polymorphism of the NFATC1 gene; exercise tolerance