Дослідження сполук, які переганяються з водяною парою, кори Populus suaveolens Fisch - Рудник, Анна Михайлівна; Федченкова, Ю.; Москаленко, О.; Rudnyk, А. M.; Fedchenkova, Yu.; Moskalenko, O. (My University, 2022)
Рослини роду тополя (Populus L.) є перспективним джерелом лікарської рослинної сировини (бруньки, листя, кора, пагони), що містить фенологлікозиди (популін, саліцин, салікортин), флавоноїди (піностробін, пінобаксин, галангін, хризин), дубильні речовини, органічні кислоти (ферулова, хлорогенова, кавова), терпеноїди. Численні фармакологічні дослідження доводять протизапальну, аналгетичну, репаративну, діуретичну, адаптогенну та антимікробну активність. Тополю духмяну (Populus suaveolens Fisch.) та її гібриди, культивують в Україні, з кінця 50-х років минулого століття, як декоративний, морозостійкий, стійкий до промислового забруднення вид. Крім того, міжсекційні гібриди на основі тополі духмяної використовують для плантаційного вирощування енергетичної деревини, оскільки це швидкорослі рослини, що дають рясну кореневу парость. Раніше авторами повідомлялось про дослідження сполук, що переганяються з водяною парою, бруньок та листя Populus suaveolens Fisch., в результаті якого встановлено, що домінуючими компонентами ефірної олії є: β-евдесмол, β-фенілетил-2-метилбутират, ar-куркумен, евгенол, саліциловий альдегід, α-бісаболол. Продовжуючи комплексне фармакогностичне дослідження сировини рослин роду Тополя, метою роботи було дослідження складу та вмісту сполук, летких з водяною парою, кори тополі духмяної (Populus suaveolens Fisch.), яку широко культивують в Україні. Матеріали та методи. Сировину для досліджень заготовляли з дерев, що ростуть в ботанічному саду Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна (50°01′46″ N 36°14′02″ E.) у березні 2019 р. Результати та їх обговорення. Встановлено, що загальний вміст сполук, що переганяються з водяною парою склав 3205,7 мг/кг. Ідентифіковано 43 сполуки. Домінують за вмістом: β-евдесмол (1051,3 мг/кг), γ-евдесмол (405,6 мг/кг), β-фенілетил-2-метилбутират (217,2 мг/кг), хінесол (123,2 мг/кг), α-терпінеол (103,0 мг/кг). Отримані дані свідчать про перспективність подальшого дослідження кори тополі духмяної, для оцінки можливості використання її як лікарської. Plants of the genus Poplar (Populus L.) are a promising source of medicinal plant raw materials (buds, leaves, bark, shoots), containing phenologlycosides (populin, salicin, salicortin), flavonoids (pinostrobin, pinobaxin, galangin, chrysin), tannins, organic acids (ferulic, chlorogenic, caffeic), terpenoids. Numerous pharmacological studies prove anti-inflammatory, analgesic, reparative, diuretic, adaptogenic and antimicrobial activity. Fragrant poplar (Populus suaveolens Fisch.) аnd its hybrids cultivated in Ukraine, with the variety of the 50s of the last table, as an ornamental, frost-resistant, resistant to industrial pollution species. In addition, interethnic hybrids based on fragrant poplar are used for plantation cultivation of energy trees, sharpen this fast-growing vegetation, which gives abundant root growth. Previously, the authors reported the content of the compound, which is distilled with water vapor, buds and leaves of Populus suaveolens Fisch., as a result of which it was found that the dominant components of the essential oil are: β-eudesmol, β-phenylethyl- 2-methylbutyrate, ar-curcumen, eugenol, salicylic aldehyde, α-bisabolol. Previously, the authors reported on the study of compounds that are distilled with water vapor, buds and leaves of Populus suaveolens Fisch. , salicylic aldehyde, α-bisabolol. Continuing the comprehensive pharmacognostic study of raw materials of plants of the genus Poplar, the aim of the study was to study the composition and content of compounds volatile with water vapor, Populus suaveolens Fisch. bark, which is widely cultivated in Ukraine. Raw materials for research were harvested from trees growing in the botanical garden of Kharkiv National University. V.N. Karazin (50 ° 01′46 ″ N 36 ° 14′02 ″ E.) in March 2019. It was found that the total content of compounds distilled with water vapor was 3205,7 mg /kg. 43 compounds were identified. Dominated by the content of: β-eudesmol (1051.3 mg/kg), γ-eudesmol (405.6 mg/kg), β-phenylethyl-2-methylbutyrate (217.2 mg/kg), quinesol (39.0 mg/kg), α-terpineol (103.0 mg/kg). The obtained data indicate the prospects for further study of this type of raw material to assess the possibility of using it as a drug.
The study of compounds distilled with water vapor of Populus suaveolens Fisch. Bark
Рудник А. М. - ORCID: 0000-0003-2860-0967
Keywords: Populus suaveolens Fisch.; вербові; кора; сполуки; які перегоняються з водяною парою; хромато-мас-спектрометрія; Populus suaveolens Fisch.; bark; compounds distilled with water vapor; gas chromatography-mass spectrometry