Експериментальне дослідження патерну генів, активованих багатоденною дією переривчастої гіпоксії, в підшлунковій залозі щурів - Іваненко, Тарас Васильович; Колесник, Юрій Михайлович; Абрамов, Андрій Володимирович; Ivanenko, T. V.; Kolesnyk, Yu. M.; Abramov, A. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – визначити особливості експресії генів, що пов’язані з гіпоксією, в підшлунковій залозі щурів лінії Вістар за умов впливу переривчастої гіпоксії. Матеріали та методи. Для аналізу експресії генів використали метод полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу (ПЛР) CFX-96 Touch™ (Bio-Rad, США) та набір RT2 Profiler™ PCR Array Rat Hypoxia Signaling Pathway (QIAGEN, Німеччина), де об’єктом дослідження у експериментальних тварин були 84 гени, що беруть участь у сигнальному шляху дії гіпоксії та визначені в підшлунковій залозі. Результати. За результатами ПЛР-дослідження зразків підшлункової залози інтактних тварин і щурів із впливом гіпоксичних тренувань розрізняли активність панелі генів: гени з високою експресією порівняно з інтактною групою тварин; гени з низькою експресією порівняно з інтактною групою щурів; гени, в яких не виявили достовірних змін у зразках щодо параметрів інтактної групи тварин. Встановили, що гени Cops5, F10, Jmjd6, Lgals3, Rbpjl, Vegfa мають високу експресивну активність порівняно з інтактною групою щурів. The aim of the study: to determine the expression of hypoxia-related genes in pancreas of Wistar rats under intermittent hypoxia. Materials and methods. The CFX-96 Touch™ real-time reverse transcription polymerase chain reaction (PCR) (Bio-Rad, USA) and the RT2 Profiler™ PCR Array Rat Hypoxia Signalling Pathway kit (QIAGEN, Germany) were used to analyse gene expression in experimental animals, where 84 genes involved in the hypoxia signalling pathway identified in the pancreas were studied. Results. According to the results of PCR analysis of pancreatic samples from intact animals and animals exposed to hypoxic training, the activity of the gene panel can be distributed as follows: genes with high expression compared to the intact group of animals, genes with low expression compared to the intact group of animals and genes in which no significant changes were detected in the samples compared to the intact group of animals. We have found, that the genes Cops5, F10, Jmjd6, Lgals3, Rbpjl, Vegfa have high expression activity compared to the intact group of animals.
Experimental study of the pattern of genes activated by multi-day intermittent hypoxia in the rat pancreas
Іваненко Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-6617-5178; Колесник Ю. М. - ORCID ID: 0000-0002-1556-5085; Абрамов А. В. - ORCID ID: 0000-0001-8520-2258.
Keywords: підшлункова залоза; переривчаста гіпоксія; гени Cops5, F10, Jmjd6, Lgals3, Rbpjl, Vegfa; pancreas; hypoxia; Cops5, F10, Jmjd6, Lgals3, Rbpjl, Vegfa genes