Особливості прозапальної активації та її роль в патогенезі серцево-судинного ремоделювання у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії - Візір, Вадим Анатолійович; Гончаров, Олександр Вікторович; Садомов, Антон Сергійович; Визир, В. А.; Гончаров, А. В.; Садомов, А. С.; Vizir, V. А.; Goncharov, О. V.; Sadomov, А. S. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обстежили 107 хворих на гіпертонічну хворобу II стадії і 31 практично здорову особу. Пацієнтам виконані ультразвукове дослідження загальної сонної артерії з вимірюванням товщини інтима-медіального сегмента, добове моніторування артеріального тиску, ехокардіографія, визначення рівнів С-реактивного протеїну, альфа-фактора некрозу пухлини та sICAM-1 у сироватці крові. Показано, що у хворих на гіпертонічну хворобу II стадії відбувається активація прозапальних процесів, що підвищується за наявності стенотичних уражень брахіоцефальних артерій. Встановлено, що у хворих на артеріальну гіпертензію переважають патологічні типи добових профілів артеріального тиску, зокрема «non-dipper» і «night-peaker». У пацієнтів з артеріальною гіпертензією і стенотичним ураженням брахіоцефальних артерій відзначено значно виражені прояви ремоделювання артеріальних судин і серця. Доведено, що підвищена активність запальних процесів є важливим фактором розвитку серцево-судинного ремоделювання у хворих на гіпертонічну хворобу II стадії. Обследовали 107 больных гипертонической болезнью II стадии и 31 практически здорового человека. Пациентам проведено ультразвуковое исследование общей сонной артерии с измерением толщины интима-медиального сегмента, суточное мониторирование артериального давления, эхокардиография, определение уровней С-реактивного протеина, альфа-фактора некроза опухоли и sICAM-1 в сыворотке крови. Показано, что у больных гипертонической болезнью II стадии наблюдается активация провоспалительных процессов, которая повышается при наличии стенотических поражений брахицефальных артерий. Установлено, что у больных с артериальной гипертензией преобладают патологические типы суточных профилей артериального давления, а именно «non-dipper» и «night-peaker». У пациентов с артериальной гипертензией и стенотическим поражением брахицефальных артерий отмечены более выраженные проявления ремоделирования артериальных сосудов и сердца. Доказано, что повышенная активность воспалительных процессов является важным фактором развития сердечно-сосудистого ремоделирования у больных гипертонической болезнью II стадии. We investigated 107 patients with essential hypertension stage II, and 31 healthy subjects. The ultrasound of common carotid artery with measurement of thickness of intima-medial segment, ambulatory blood pressure monitoring, echocardiography, determination of C-reactive protein, alpha-tumor necrosis factor and sICAM-1 levels in the serum were carried out. It was shown that in patients with essential hypertension stage II observed activation of pro-infl ammatory processes, which increased at the availability of stenotic lesions of brachycephalic arteries. It was found that pathological types of daily profi les of blood pressure, namely “non-dipper” and “night-peaker” dominated in the patients with hypertension. It was noted that patients with arterial hypertension and stenotic lesions of brachycephalic arteries observed more severe manifestations of cardiovascular remodeling. It was proved that the increased activity of pro-inflammatory processes is an important factor in the development of cardio-vascular remodeling in patients with hypertension stage II.
Особенности провоспалительной активации и ее роль в патогенезе сердечно-сосудистого ремоделирования у больных гипертонической болезнью ІІ стадии
Features of the pro-inflammatory activation and its role in the pathogenesis of cardiovascular remodeling in hypertensive patients of the II nd stage
Keywords: гіпертонічна хвороба; серцево-судинне ремоделювання; прозапальна активація; гипертоническая болезнь; сердечно-сосудистое ремоделирование; провоспалительная активация; essential hypertension; cardiovascular remodeling; pro-inflammatory activation