Післяопераційна лихоманка у хворих на холецистолітіаз, яким виконано лапароскопічну холецистолітотомію та холецистектомію через єдиний лапароскопічний доступ - Сиволап, Дмитро Віталійович (My University, 2022)
За останнє десятиліття лапароскопія стала найбільш інноваційним хірургічним напрямком у загальній хірургії. Лапароскопія є стандартом лікування захворювань жовчного міхура та «золотим» стандартом лікування рефлюксної хвороби. Показання до лапароскопічного хірургічного підходу в лікуванні захворювань черевної порожнини продовжують зростати, і багато захворювань сьогодні можна лікувати за допомогою лапароскопічних методів. Лапароскопічні методи продемонстрували коротший час відновлення та більш раннє повернення до нормальної діяльності порівняно з відкритою операцією [5]. Через бурхливий розвиток лапароскопічних втручань особливого значення набуває «хірургія одного дня». Дві третини пацієнтів віддають перевагу амбулаторній хірургії, а більшість повертається до роботи впродовж 1–2 тижнів після операції. Основними факторами, що обумовлюють затримку пацієнтів в стаціонарі після оперативних втручань на жовчному міхурі є біль та лихоманка [3].