Дослідження гострої токсичності похідних 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гідрокси-γ-арилоксипропілксантиніл-8-тіооцтової кислоти - Білай, Іван Михайлович; Цис, Олексій Вікторович; Іванченко, Дмитро Григорович; Романенко, Микола Іванович; Белай, И. М.; Цыс, А. В.; Иванченко, Д. Г.; Романенко, Н. И.; Bilai, I. M.; Tsys, O. V.; Ivanchenko, D. G.; Romanenko, M. I. (My University, 2019)
Проблема гіперліпідемії займає одне з провідних місць серед факторів ризику серцево-судинних захворювань та прогресуванні їх ускладнень у населення. Незважаючи на високий гіполіпідемічний ефект, група статинів має цілу низку недоліків пов’язаних, як з економічною доцільністю для хворих, так і з суттєвою побічною дією. Створення нових високоефективних та малотоксичних лікарських засобів з широким спектром біологічної активності та їх впровадження в клінічну практику є важливим завданням фармакологічної та медичної науки. Метою дослідження було вивчення гострої токсичності похідних 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гідрокси-γ-арилоксипропілксантиніл-8-тіооцтової кислоти у лабораторних щурів. Для вивчення гострої токсичності використовувалися 4 групи тварин по 2 спостереження в кожній з додатковим використанням однієї попередньої та наступної дози. Сполуки вводили лабораторним тваринам з додержанням правил асептики та антисептики у вигляді тонкодисперсної водної суспензії, яку стабілізували твіном-80 з розрахунку 0,2 мл твіну-80 на 50 мг речовини. Спостереження проводились через 24 години. В наших дослідженнях проводилось вивчення гострої токсичності 11 сполук похідних 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гідрокси-γ-арилоксипропілксантиніл-8-тіооцтової кислоти. Аналіз досліджень проводили за класифікацією К.К. Сидорова. Проблема гиперлипидемии занимает одно из ведущих мест среди факторов риска сердечно-сосудистых заболеваний и прогрессировании их осложнений у населения. Несмотря на высокий гиполипидемический эффект, группа статинов имеет целый ряд недостатков связанных, как с экономической целесообразностью для больных, так и с существенным побочным действием. Создание новых высокоэффективных и малотоксичных лекарственных средств с широким спектром биологической активности и их внедрение в клиническую практику является важной задачей фармакологической и медицинской науки. Целью работы было изучить острую токсичность производных 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гидрокси-γ-арилоксипропилксантинил-8-тиоуксусной кислоты у лабораторных крыс. Для изучения острой токсичности использовались 4 группы животных по 2 наблюдения в каждой с дополнительным использованием одной предыдущей и следующей дозы. Соединения вводили лабораторным животным с соблюдением правил асептики и антисептики в виде тонкодисперсной водной суспензии, которую стабилизировали твином-80 из расчета 0,2 мл твина-80 на 50 мг вещества. Наблюдения проводились через 24 часа. В наших исследованиях проводилось изучение острой токсичности 11 соединений производных 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гидрокси-γ-арилоксипропилксантинил-8-тиоуксусной кислоты. Анализ исследований проводили по классификации К.К. Сидорова. The problem of hyperlipidemia is one of the leading risk factors for cardiovascular diseases and the progression of their complications in the population. Despite the high hypolipidemic effect, the group of statins has a few disadvantages associated with both economic feasibility for patients and significant side effects. The creation of new highly effective and low-toxic drugs with a wide range of biological activity and their introduction into clinical practice is an important target of pharmacological and medical science. The purpose of this study is to investigate acute toxicity of synthesized 3-methyl-(1,3-dimethyl)-7-β-hydroxy-γ- aryloxypropyloxanthiniol-8-tioaxic acid derivatives in laboratory rats. Object and methods of the study. For the study of acute toxicity, 4 groups of animals were used, with 2 observations each with the additional use of one previous and subsequent dose. The compounds were administered to laboratory animals following the aseptic and antiseptic rules in the form of a fine aqueous suspension, which was stabilized with tween-80 at the rate of 0.2 ml tween-80 per 50 mg of the substance. Observations were made after 24 hours. In our studies, the acute toxicity of 20 compounds of 3-methyl-(1,3-dimethyl) -7-β-hydroxy-γ-aryloxypropylxanthinyl- 8-thioacetic acid derivatives was studied. The analysis of the studies was performed according to the classification of K.K. Sidorov. Results and
Исследование острой токсичности производных 3-метил-(1,3-диметил)-7-β-гидрокси-γ- арилоксипропилксантинил-8-тиоуксусной кислоты
The acute toxicity study of the 3-methyl-(1,3-dimethyl)-7-β-hydroxy-γ-aryloxypropyloxanthiniol- 8-tioaxic acid
Keywords: ксантини; гостра токсичність; іперліпідемія; ксантины; острая токсичность; гиперлипидемия; xanthines; acute toxicity; hyperlipidemia