Взаємозв’язок неврологічних проявів та морфологічних змін на МРТ з порушенням когнітивних функцій у хворих на дисциркуляторну енцефалопатію II стадії - Ушакова, А. Р.; Гайнова, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Серед цереброваскулярних захворювань велике місце займає дисциркуляторна енцефалопатія (ДЕ), яка характеризується поступовим наростанням неврологічного та когнітивного дефіциту і призводить до погіршення якості життя та інвалідизації людини. В діагностиці когнітивної дисфункції традиційно використовуються нейропсихологічні методи дослідження. Однак в останні роки все більше значення надається методикам, які об’єктивізують дані про когнітивні розлади, таким як МРТ та КТ. Мета дослідження. Визначити залежність когнітивних порушень від неврологічних проявів та морфологічних змін головного мозку за даними МРТ у хворих на ДЕ II стадії. Матеріал і методи. У дослідження були включені 34 хворих (9 чоловіків та 25 жінок) на ДЕ II стадії віком від 42 до 72 років. Всім обстеженим було проведено клініко-неврологічне та нейропсихологічне дослідження з використанням Монреальської шкали оцінки когнітивних функцій (MoCA), батареї лобної дисфункції (FAB) та таблиць Шульте. МРТ головного мозку було проведено 23 хворим. Морфологічні зміни на МРТ було оцінено за шкалою від 1 до 8 балів, згідно з якою ступінь лейкоареозу визначено в діапазоні від 0 до 3 балів (за Fazekas scale), вогнища ішемії оцінено у 0-3 бали; в 1 бал окремо визначено наявність атрофії кори, гідроцефалії.
Keywords: тези доповідей