Геморрагический инсульт на фоне злокачественной артериальной гипертензии как следствие гиперальдостеронизма. Современные подходы к диагностике и лечению - Полковников, А. Ю.; Макаренков, А. Л.; Матерухин, А. Н.; Подлужный, А. А.; Полковникова, Н. А.; Полковніков, Олексій Юрійович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Подлужний, Олександр Олександрович; Полковнікова, Н. О.; Polkovnikov, O. Yu.; Makarenkov, A. L.; Materukhin, A. М.; et al. (My University, 2014)
Описан случай комплексного хирургического лечения пациента, страдающего идиопатическим гиперальдостеронизмом и перенесшего гипертензивное субкортикальное кровоизлияние в теменную долю слева на фоне злокачественной артериальной гипертензии. Проведено комплексное хирургическое лечение: удаление инсульт-гематомы теменной доли слева;. рентгеноэндоваскулярную деструкцию правого надпочечника. В состоянии больного отмечена положительная динамика. Цифры АД нормализовались на фоне приема 50 мг верошпирона в сутки. Объем движений в правых конечностях увеличился, афатические нарушения регрессировали. Пациентам с тяжелым и злокачественным течением артериальной гипертензии показано обследование на предмет выявления реноваскулярной, ренальной и супраренальной патологии. Применение мультидисциплинарного подхода в хирургическом лечении цереброваскулярных заболеваний достоверно улучшает функциональный исход и прогноз течения заболевания. Описано випадок комплексного хірургічного лікування пацієнта, який страждав на ідіопатичний гіперальдостеронізм та переніс гіпертензивний субкортикальний крововилив у тім’яну частку зліва на тлі злоякісної артеріальної гіпертензії. Проведено комплексне хірургічне лікування: видалення інсульт-гематоми тім’яної частки зліва; рентгеноендоваскулярну деструкцію правого наднирника. На тлі лікування спостерігали поліпшення стану хворого. Цифри АТ нормалізувалися на тлі прийому 50 мг/добу верошпирону. Обсяг рухів у правих кінцівках збільшився, афатичні порушення регресували. Пацієнтам з тяжким і злоякісним перебігом артеріальної гіпертензії показано обстеження на предмет виявлення реноваскулярної, ренальної та супраренальної патології. Застосування мультидисциплінарного підходу в хірургічному лікуванні цереброваскулярних захворювань достовірно поліпшує функціональний результат і прогноз перебігу захворювання. It was described a case of complex surgical treatment of a patient suffering from idiopathic hyperaldosteronism and subcortical hemorrhage in the left parietal lobe on the background of malignant hypertension. Carried out a comprehensive surgical treatment: removal of intracerebral hematoma on the left parietal lobe; endovascular destruction of the right adrenal. Against the background of the treatment the patient’s condition with positive dynamics. Arterial pressure levels were normalized in patients receiving 50 mg verospiron per day. Range of motion in the right limbsgrew, aphasia regressed. Patients with severe and malignant course of hypertension were screened to identify renovascular, renal and suprarenal pathology. The use of a multidisciplinary approach in the surgical treatment of cerebrovascular diseasessignificantly improved functional outcome and prognosis of the disease.
Геморагічний інсульт на тлі злоякісної артеріальної гіпертензії як наслідок гіперальдостеронізму. Сучасні підходи до діагностики та лікування
Hemorrhagic stroke on the background of malignant hypertension, as a consequence of yperaldosteronism. Current approaches to diagnosis and treatment
Keywords: геморрагический инсульт; идиопатический гиперальдостеронизм; артериальная гипертензия; хирургическое лечение; геморагічний інсульт; ідіопатичний гіперальдостеронізм; артеріальна гіпертензія; хірургічне лікування; hemorrhagic stroke; idiopathic hyperaldosteronism; hypertension; surgical treatment