Нейропротективна дія сполук L-лізину при хронічному алкоголізмі - Павлюк, Іван Володимирович; Pavlyuk, I. V.; Павлюк, И. В. (Київ, 2018)
В дисертаційній роботі вперше отримані дані про нейропротективну активність сполук L-лізину - L-лізину гідрохлориду, L-лізину есцинату, N6-(1-іміноетил) L-лізину дигідрохлориду, (S)-2,6-діаміногексанової кислоти 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетату на моделі ГАІ, дію даного виду активності, спрямовану на зменшення неврологічних порушень, відновлення поведінкових реакцій, а також на зниження оксидативного стресу і нейроапоптозу. Виявлено сполуку з найбільш вираженою нейропротективною активністю - (S)-2,6-діаміногексанової кислоти 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетат (Ангіолін). Вперше встановлено, що Ангіолін в умовах ХАІ призводить до підвищення щільності ендотеліоцитів судин головного мозку, підвищення експресії ендотеліального фактора росту (VEGF), гальмування оксидативного стресу, підвищення аеробної продукції АТФ, підвищення щільності нейронів СА1-зони гіпокампа, гальмування нейроапоптозу, підвищення експресії антиапоптичного білка bcl-2, підвищення РНК в нейронах СА1-гіпокампа і, як наслідок, зменшення неврологічних і когнітивних порушень у експериментальних тварин. The aim of the thesis was to study the neuroprotective properties of L-lysine compounds on the basis of experimentally proved mechanisms of the positive effect of the most active compound on structural and functional disorders of the brain under experimental chronic alcohol intoxication (CAI) to substantiate the objective possibilities of its use as an effective agent with this action. The compound with the most pronounced neuroprotective activity - (S)-2,6-diaminohexanoic acid 3-methyl-1,2,4-triazolyl-5 thioacetate (Angiolin), which belongs to the V toxicity class (MLD50 in intragastrically administration to rats -15000±211 mg/kg) was found among the L-lysine hydrochloride of L-lysine aescinat, N6- (1- iminoethyl) L-lysine dihydrochloride, (S) -2,6 diaminohexanoic acid 3-methyl-1,2,4-triazolyl -5-thioacetate in acute alcohol intoxication, and its median effective doze (MED50) and median lethal dose (MLD50) were determined. Впервые получены данные о нейропротективной активности соединений L-лизина - L-лизина гидрохлорида, L-лизина эсцината, N6- (1-иминоэтил) L-лизина дигидрохлорида, (S) -2,6-диаминогексановой кислоты 3-метил -1,2,4-триазолил-5-тиоацетата на модели ОАИ. Действие данного вида активности направлено на уменьшение неврологических нарушений, восстановление поведенческих реакций, а также на снижение оксидативного стресса и нейроапоптоза. Выявлено соединение с наиболее выраженной нейропротективной активностью - (S)-2,6-диаминогексановой кислоты 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетат (Ангиолин). Установлено, что Ангиолин в условиях ХАИ приводит к повышению плотности эндотелиоцитов сосудов головного мозга, повышению экспрессии эндотелиального фактора роста (VEGF), торможению оксидативного стресса, повышению аэробной продукции АТФ, повышению плотности нейронов СА1-зоны гиппокампа, торможению нейроапоптоза, повышению экспрессии антиапоптического белка bcl-2, повышению РНК в нейронах СА1-гиппокампа и, как следствие, уменьшению неврологических и когнитивных нарушений у экспериментальных животных.
Neuroprotective effect of L-lysine derivatives in chronic alcoholism
Нейропротективное действие производных L-лизина при хроническом алкоголизме
Keywords: алкогольна інтоксикація; нейропротекція; S)-2,6-діаміногексанової кислоти 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетат; нейроапоптоз; оксидативний та нітрозуючий стрес; VEGF; bcl-2; Angiolin; L-lysine hydrochloride; L-lysine N6- (1- iminoethyl) L-lysine dihydrochloride; (S) -2,6-diaminohexanoic acid 3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetate; apoptosis; oxidative stress; antioxidant system depression; inhibitory neurotransmitters deficiency; алкогольная интоксикация; нейропротекция; (S)-2,6-диаминогексановой кислоты 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетат; оксидативный и нитрозирующий стресс