Оцінка індексу маси тіла у вагітних з загрозливим абортом у ранньому терміні - Рослік, Ольга Анатоліївна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Самовільний аборт – поширене ускладнення вагітності, частота якого знаходиться в межах 15-20%. Найчастіше переривання вагітності (до 70%) відбувається у першому триместрі, а 30% викидні відбуваються після 12 тижнів (Quenby S., 2020). Кожне самовільне переривання вагітності будь-якої етіології суттєво впливає на фізичний та психологічний стан жінки. Повторний викидень є фактором ризику виникнення наступного викидня, це замкнуте коло, саме тому без корекції психологічного стану в таких випадках не обійтись (Farren J., 2019). Важливим є і з‘ясування зв‘язків між перебігом вагітності та індексом прегравідарної маси тіла. Недостатня маса тіла, зайва вага та ожиріння асоціюються зі зростанням гестаційних ускладнень (Головченко О.В., 2011). Так, ожиріння незалежно від його ступеня є преморбідним фоном для ускладненого перебігу вагітності та пологів, який сприяє розвитку несприятливих перинатальних наслідків (Гнатко О. П., Тишко К. М., 2017).
Keywords: тези