Critical analysis of leadership theories in scientific discourse - Porada, O.; Kulichenko, А. K.; Порада, О.; Куліченко, Алла Костянтинівна (My University, 2023)
This article provides a critical analysis of leadership theories within the realm of scientific discourse. It explores the concept of leadership, which involves setting objectives and mobilizing the collective energy of individuals. Besides, this endeavour inherently incorporates power dynamics and the inherent risk of corruption. However, effective leadership is the capacity to influence individuals in contributing to group objectives. Both traditional and contemporary leadership theories are discussed, classifying them into universal theories and contingency theories, while acknowledging the importance of cultural values and recognizing the limitations of theories formulated in North America. Furthermore, the article emphasizes a holistic framework known as Ethical and Effective Leadership (EEL) that encompasses six key dimensions: character, characteristics, people practices, organizational practices, contextual factors, and outcomes. Лідерство є здатністю впливати, керувати та надихати окремих осіб або групи працювати разом для досягнення спільних цілей. Це також комплексний процес, де особа в ролі лідера приймає позицію впливу та відповідальності, мотивує та направляє інших у певному напрямі. Метою статті є критичний аналіз різних теорій лідерства у межах наукового дискурсу. У дослідженні автори використали такі методи: аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію – для розгляду науково-педагогічних джерел. Крім того, метод структурного та логічного аналізу застосовано для виявлення та дослідження характеристик лідерства. З’ясовано, що проаналізовані джерела пропонують різні погляди на лідерство. Так, лідерство передбачає встановлення цілей і активізацію енергії, яка сприяє розвитку влади та надає потенціал для корупції. Водночас ефективне лідерство є здатністю впливати на людей, щоб вони сприяли досягненню групових цілей. Розглянуто традиційні та сучасні теорії лідерства, розподіляючи їх на універсальні теорії та теорії непередбачених обставин, і визнаючи необхідність розгляду культурних цінностей та обмежень теорій, розроблених у Північній Америці. Визначено, що існує комплексна модель етичного та ефективного лідерства, яка охоплює шість вимірів: характер, характеристики, поведінку людей, інституційну практику, контекст і результати.
Kulichenko A. K. - ОRCID ID: 0000-0003-1469-3816
Keywords: leader; leadership; leadership theories; six dimensions; character; characteristics; people practices; institutional practices; context; outcomes; лідер; лідерство; теорії лідерства; шість вимірів; характер; характеристики; людська поведінка; інституційна практика; контекст; результати