Математико-статистична технологія визначення впливу факторів способу життя на рівень захворюваності з тимчасовою втратою працездатності - Кочін, І. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Викладено математико-статистичну технологію моделювання з визначенням сили впливу комплексу соціально-гігієнічних факторів способу життя на захворюваність з тимчасовою втратою працездатності працівників промисловості, що ґрунтується на математичній теорії планування експерименту. Доведено, що, маючи математичний опис системи «Спосіб життя – захворюваність» на моделі «чорної скрині», можна цілеспрямовано змінювати вплив факторів й, у такий спосіб, перейти до свідомого формування здорового способу життя. Изложена математико-статистическая технология моделирования с определением силы влияния комплекса социально-гигиеничных факторов образа жизни на заболеваемость с временной потерей трудоспособности работающих промышленности, которая основывается на математической теории планирования эксперимента. Доказано, что, имея математическое описание системы «Образ жизни – заболеваемость» на модели «черного ящика», возможно целенаправленно изменять влияние факторов и, тем самым, перейти к сознательному формированию здорового образа жизни. It was enunciated matematic-statistical design technology with determination of force of way of life socially-gygienic factors complex influence on morbidity with the temporary loss of ability to work in industry workers which is based on the mathematical theory of experiment planning. It is proved that having mathematical description of the system «Way of life – morbidity» on the model of «black box», it is possible to change purposefully factors influence and thereby pass to voluntary forming of healthy way of life.
Keywords: спосіб життя; захворюваність; поліноміальна модель; заболеваемость; образ жизни; полиномиальная модель; morbidity; polynomial model; way of life