Відеофільми й телевізійні інтерв’ю як ефективні інструменти отримання студентами інформації в умовах дистанційного та асинхронного навчання - Крупєй, Кристина Сергіївна; Количева, Наталія Леонідівна; Деген, Анна Сергіївна; Кравченко, Г. В. (My University, 2023)
В умовах війні та пандемії COVID-19 виникає потреба в актуалізації наявних форм навчальних занять та розробленні нових. За останні роки неабиякої актуальності та популярності серед студентів набули навчальні відеофільми. Перегляд відеороликів дозволяє студенту засвоїти не тільки теоретичний матеріал, але й практичну частину заняття. Використання відеофільмів на навчальних заняттях або в режимі асинхронного навчання має ряд переваг: у студента є постійний доступ до матеріалу та можливість завантаження / багаторазового перегляду / зупинки відео для осмислення сприйнятої інформації; перегляд матеріалу не обмежується зоровим сприйняттям, оскільки водночас глядач прослуховує усне мовлення лектора. Створення якісних та інформативних відеоматеріалів потребує від викладача не тільки часу, але й технічного оснащення та навичок зі складання сценарію і монтажу відеоряду. Автори пропонують впроваджувати в навчальний процес не тільки відеофільми, але й використовувати наукові інтерв’ю за участі викладачів кафедри / університету на практичних заняттях. Участь викладачів закладу вищої освіти в наукових телевізійних інтерв’ю не тільки популяризує науку серед населення, але й виконує профорієнтаційну та навчальну функції. Головною перевагою участі викладача в науковому інтерв’ю є те, що технічні обов’язки зі знімання й монтажу відеоряду беруть на себе співробітники телеканалу, а від науковця необхідна лише професійна й цікава подача інформації та мистецтво публічного мовлення. Завдяки впровадженню в навчальний процес таких відеопродуктів студенти мають можливість не тільки візуалізувати матеріал, що вивчають, але й почути думки викладачів свого університету й інших ньюзмейкерів. Ці елементи в навчальному процесі дозволять майбутнім фахівцям породжувати нові ідеї у відповідних наукових галузях та розвивати аналітичні навички. Виходячи з досвіду авторів, в роботі представлені рекомендації викладачам, які вперше збираються виступити на телебаченні та готуються до наукового інтерв’ю.
Keywords: відеофільм; телебачення; інтерв’ю; публічний виступ; дистанційне й асинхронне навчання