Біопсихосоціальні чинники впливу на якість життя та соціальне функціонування працівників промисловості - Підлубний, Віталій Леонідович; Pidlubnyi, V. L. (My University, 2015)
У статті проаналізовано вплив біопсихосоціальних чинників в житті сучасних працівників промисловості на характеристики якості життя та соціального функціо нування. Реалізовано багатофакторний аналіз за допомогою найбільш розповсюджених й перевірених методів, які використовують у соціальній психіатрії. В усіх обстежених встановлено достовірне прогресуюче зниження за сферами та субсферами соціальної складової. Використання комплексу біопсихосоціальних параметрів дозволило визначити превентивні мішені задля профілактики дезадаптаційних реакцій працівників промисловості. Наголошено роль зовнішніх та внутрішніх чинників, соматичного стану. The article analyzes the impact of biopsychosocial factors in the life of modern industrial workers on the characteristics of quality of life and social functioning. It implemented a multivariate analysis using the most common and proven methods that are used in social psychiatry. All the patients found a signifi cant decrease in progressive areas and subsfer social component. Using a complex biopsychosocial parameters possible to determine the preventive target for the prevention of maladaptive responses of industrial workers. The role of external and internal factors, somatic condition.
Biopsychosocial factors of infl uence on quality of life and social functioning workers industry
Keywords: якість життя; соціальне функціонування; працівники промисловості; біопсихосоціальний підхід; діагностика; аналіз параметрів; quality of life; social functioning; industrial workers; biopsychosocial approach; diagnostics; analysis parameters