Морфологічні показники селезінки та тимусу щурів після впливу сольового екстракту hirudo verbana - Амінов, Р. Ф.; Сирцов, Вадим Кирилович; Федосєєва, Ольга Віталіївна; Фролов, О. К.; Аминов, Р. Ф; Сырцов, В. К.; Федосеева, О. В.; Aminov, R. F.; Syrtsov, V. K.; Fedosieieva, O. V.; Frolov, A. K. (My University, 2019)
Робота була спрямована на дослідження морфологічних показників селезінки та тимусу щурів на фоні впливу сольового екстракту Hirudo verbana. Самицям внутрішньочеревинно вводився стандартизований сольовий екстракт із тіл медичної п’явки, два рази до злучки із самцями та два рази після. Після вигодовування приплоду на 60 добу після останнього введення речовини, самиць та їх приплод у динаміці на 15, 30, 45 та 60-ту добу постембріонального онтогенезу піддавали декапітації. Аналізували білу пульпу селезінки – площу та діаметр лімфатичних фолікулів, центральних артерій та кількість лімфоцитів на одиницю площі (400 мкм2) у лімфоїдному фолікулі, у тимусі – кількість клітин на одиницю площі, як в кірковій, так і мозковій речовині. Під впливом біологічно активних речовин медичної п’явки у білій пульпі селезінки збільшуються розміри лімфоїдних фолікулів та центральних артерій, підвищується кількість лімфоцитів на одиницю площі (400 мкм2) лімфоїдного фолікула, а у тимусі приплоду, як в кірковій, так і мозковій речовинах збільшується кількість клітин на одиницю площі (400 мкм2), виявляється переважання кіркової над мозковою речовиною. У результаті дослідження виявлено стимулюючий вплив сольового екстракту Hirudo verbana на імуногенез у центральних та переферійних органах імунної системи. Работа была направлена на изучение морфологических показателей селезенки и тимуса крыс на фоне воздействия солевого экстракта Hirudo verbana. Самкам внутрибрюшинно вводился стандартизированный солевой экстракт из тел медицинской пиявки, два раза до случки с самцами и два раза после. После вскармливания потомства на 60 сутки после последнего введения вещества, самок и их приплод в динамике на 15, 30, 45 и 60-е сутки постэмбрионального онтогенеза подвергали декапитации. Анализировали белую пульпу селезенки - площадь и диаметр лимфоидных фолликулов, центральных артерий и количество лимфоцитов на единицу площади (400 мкм2) в лимфоидных фолликулах, в тимусе - количество лимфоцитов на единицу площади, как в корковом, так и мозговом веществе. Под влиянием биологически активных веществ медицинской пиявки в белой пульпе селезенки увеличиваются размеры лимфоидных фолликулов и центральных артерий, повышается количество лимфоцитов на единицу площади (400 мкм2) лимфоидного фолликула, а в тимусе приплода, как в корковом, так и мозговом веществе увеличивается количество клеток на единицу площади (400 мкм2), наблюдается преобладание коркового над мозговым веществом. В результате исследования выявлено стимулирующее влияние солевого экстракта Hirudo verbana на иммуногенез в центральных и периферических органах иммунной системы. The work was aimed to investigate the morphological parameters of the spleen and thymus of rats against the background of influence of the saline extract Hirudo verbena. The females were injected intraperitoneally with a standardized salt extract from the bodies of a medical leech, twice before mating with males and twice after it. On feeding offspring, on the 60th day after the last injection of the substance, the females and their offspring in dynamics, on the 15th, 30th, 45th and 60th days of the postembryonic ontogenesis, were decapitated. We analyzed the white pulp of the spleen - the area and diameter of lymphoid follicles, central arteries and the number of lymphocytes per a unit area (400 μm2) in lymphoid follicles, in the thymus - the number of lymphocytes per a unit area, both in the cortical and brain substance. Under the influence of biologically active substances of a medicinal leech in the white pulp of the spleen, the sizes of lymphoid follicles and central arteries grow, the number of lymphocytes per a unit area (400 μm2) of the lymphoid follicle grows, and the number of cells per a unit area in the thymus of the offspring, both in the cortical and brain substance areas (400 μm2), there is a predominance of cortical substance over the medulla. The study revealed a stimulating effect of the Hirudo verbana salt extract on immunogenesis in the central and peripheral organs of the immune system.
Морфологические показатели селезенки и тимуса крыс после влияния солевого экстракта hirudo verbana
Morphological parameters of spleen and thymus of the rats after the influence of saline extracts hirudo verbana
Keywords: медична п’явка; гірудотерапія; морфогенез; селезінка; тимус; медицинская пиявка; гирудотерапия; селезенка; medicinal leech; hirudotherapy; morphogenesis; spleen; thymus