Комбіноване застосування ацетилсаліцилової кислоти та тіотріазоліну як спосіб підвищення ефективності й безпечності антиагрегантної фармакотерапії - Лєвих, А. Е.; Подплетня, О. А.; Кучеренко, Людмила Іванівна; Мамчур, В. Й. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Розглянуто можливості підвищення безпечності й ефективності антиагрегантної фармакотерапії «кардіологічними» дозами ацетилсаліцилової кислоти при їх комбінації з вітчизняним антиоксидантним препаратом тіотріазоліном. Результати досліджень показали, що комбінований препарат ацетилсаліцилова кислота (10 мг/кг) + тіотріазолін (2,5 мг/кг) має більш виражену антиагрегантну дію, в порівнянні з монопрепаратом ацетилсаліцилової кислоти (10 мг/кг). Крім цього, додавання тіотріазоліну до стандартної антитромбоцитарної терапії дозволяє знизити несприятливий вплив ацетилсаліцилової кислоти на слизову оболонку шлунка. Запропонований комбінований препарат є перспективним для лікування та профілактики захворювань серцево-судинної системи. Рассмотрены возможности повышения безопасности и эффективности антиагрегантной фармакотерапии «кардиологическими» дозами ацетилсалициловой кислоты при их комбинации с отечественным антиоксидантным препаратом тиотриазолином. Результаты исследований показали, что комбинированный препарат ацетилсалициловая кислота (10 мг/кг) + тиотриазолин (2,5 мг/кг) оказывает более выраженное антиагрегантное действие, по сравнению с монопрепаратом ацетилсалициловой кислоты (10 мг/кг). Кроме того, добавление тиотриазолина к стандартной антитромбоцитарной терапии позволяет снизить неблагоприятное влияние ацетилсалициловой кислоты на слизистую оболочку желудка. Предложенный комбинированный препарат является перспективным для лечения и профилактики заболеваний сердечно-сосудистой системы. Possibilities of increasing safety and efficiency of antiaggregant pharmacotherapy by «cardiologic» doses of acetylsalicylic acid (ASA) when combined with the domestic antioxidant drug thiotriazolin are considered in the article. Results of the research have shown that combined drug ASA (10 mg/kg) + thiotriazolin (2,5 mg/kg) renders more expressed antiaggregative action in comparison with the ASA (10 mg/kg) alone. Furthermore addition of thiotriazolin to standard antiplatelet therapy allows to decrease negative influence of ASA on mucous coat of stomach. The offered combined drug is perspective for treatment and prevention of cardiovascular diseases.
Keywords: ацетилсаліцилова кислота; тіотріазолін; агрегація тромбоцитів; ульцерогенна дія; антиагрегантна; фармакотерапія; ацетилсалициловая кислота; тиотриазолин; агрегация тромбоцитов; ульцерогенное действие; антиагрегантная фармакотерапия; acetylsalicylic acid; thiotriazolin; platelet aggregation; ulcerogenic action; antiaggregant pharmacotherapy