Изменение уровней циркулирующего грелина у пациентов с различными компонентами метаболического синдрома - Школьник, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Метаболічний синдром розглядається як сукупність гормональних і метаболічних порушень, пов’язаних факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань та цукрового діабету, поєднаних загальним патофізіологічним механізмом – інсулінорезистентністю. При діагностиці метаболічного синдрому в якості одного з маркерів розглядається грелін – гормон, що продукується переважно ендокринними клітинами шлунка та, меншою мірою, клітинами інших органів. Відомо, що низький рівень греліну – фактор ризику цукрового діабету 2 типу та гіпертонічної хвороби. Показано, що вміст греліну у пацієнтів з надлишковою вагою та порушеннями вуглеводного й ліпідного обмінів на фоні розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету вірогідно зменшено. Метаболический синдром рассматривается как совокупность гормональных и метаболических нарушений, взаимосвязанных факторами риска развития сердечно-сосудистых заболеваний и сахарного диабета, объединенных общим патофизиологическим механизмом – инсулинорезистентностью. При диагностике метаболического синдрома в качестве одного из маркеров рассматривается грелин – гормон, продуцируемый преимущественно эндокринными клетками желудка и, в меньшей степени, клетками других органов. Низкий уровень грелина рассматривается как фактор риска и сахарного диабета 2 типа гипертонической болезни. Показано, что содержание грелина у пациентов с избыточной массой тела и нарушениями углеводного и липидного обменов на фоне развития инсулинорезистентности и сахарного диабета достоверно снижено. Metabolic syndrome (MS) is examined as an aggregate of hormonal and metabolic disterbances, associated with the risk factors of the cardiovascular diseases (CVD) and diabetes mellitus (DM), incorporated with a general physiopathological mechanism – insulin resistance (IR). At diagnostics MS as one of markers ghrelin is examined as a hormone, mainly produced by the endocrine cells localized in a stomach and in less degree by other organs. The low ghrelin levels is examined as a risk factor of DM type 2 and arterial hypertension. It is demonstrated that ghrelin maintenance is certain decreased in patients with obesity and carbohydrate and lipid metabolism disturbances on a background of IR and DM development.
Keywords: метаболічний синдром; артеріальна гіпертензія; грелін; метаболический синдром; артериальная гипертензия; грелин; metabolic syndrome; arterial hypertension; ghrelin