Психосоматичні аспекти поведінки онкологічних хворих, які потрібно враховувати при реабілітації - Місяк, С. А.; Мисяк, С. А.; Misiak, S. A. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – узагальнити та представити у сучасній фаховій літературі погляд на психологічні аспекти взаємозв’язку організму пацієнтів, які хворі на злоякісні новоутворення, і неоплазмами для вивчення надалі перебігу захворювання в період реабілітаційних заходів після стандартного лікування. Якщо при лікуванні пухлинної хвороби лікарі стикаються з наслідками хвороби, то під час відновлювальних заходів фахівцям реабілітаційної команди потрібно виявляти причини захворювання. Це дає змогу надати хворому/інваліду реабілітацію в повному обсязі, поліпшити якість життя та здійснити ефективну соціалізацію. Проаналізували проблеми психологічних особливостей виникнення та перебігу онкологічного захворювання, психосоматичних теорій, що пояснюють механізм виникнення пухлинної хвороби. Розглянули моделі психологічної реакції хворого на наявність у нього злоякісного новоутворення. У процесі надання допомоги онкологічному хворому необхідно застосовувати технологічні прийоми психотерапії, котрі потрібно використовувати під час здійснення реабілітаційних заходів. Цель работы – обобщить и представить в современной специализированной литературе взгляд на психологические аспекты взаимосвязи организма пациентов, больных злокачественными новообразованиями, и неоплазмами для дальнейшего изучения течения заболевания в период проведения реабилитационных мероприятий после стандартного лечения. Если при лечении опухолевой болезни врачи сталкиваются с последствиями болезни, то при проведении восстановительных мероприятий специалистам реабилитационной команды надо выявлять причины, при которых появилась болезнь. Это помогает предоставить больному/инвалиду реабилитацию в полном объёме, улучшить качество жизни и провести эффективную социализацию. Проанализировали проблемы психологических особенностей возникновения и течения онкологического заболевания, психосоматических теорий, объясняющих возникновение опухолевой болезни. Рассмотрены модели психологической реакции больного на наличие у него злокачественного новообразования. В процессе оказания помощи онкологическому больному необходимо применять технологические приёмы психотерапии, которые надо использовать для реабилитационных мероприятий. The article is dedicated to the psychological aspects of the relationship of the organisms of patients suffering from malignisation, and neoplasms, for further study of the disease during the rehabilitation period after standard treatment. If during the treatment of neoplastic disease doctors are encountering with the consequences of illness then the rehabilitation team need to identify the reasons of the disease occurrence. This helps to give the patient rehabilitation in full to improve the life quality and to provide effective socialization. The article analyzes the problems of the psychological characteristics of the origin and course of cancer, psychosomatic theories to explain the origin of the tumor during the illness. Also theories of the models of the patient’s psychological reactions to the presence of the cancer were studied in the article. The rehabilitation period in the cancer patients should include technological methods of psychotherapy.
Психосоматические аспекты поведения онкологических больных, которые нужно учитывать при реабилитации
Psychosomatic aspects of the behavior of cancer patients that should be considered in the rehabilitation
Keywords: реабілітація; новоутворення; хворі; психологія; психотерапія; реабилитация; новообразования; больные; психология; психотерапия; Rehabilitation; Neoplasms; Patients; Psychology; Psychotherapy