Сигнальная роль активных форм кислорода в регуляции физиологических функций - Беленичев, И. Ф.; Ганчева, О. В.; Бєленічев, Ігор Федорович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Belenichev, I. F.; Gancheva, O. V. (ЗДМУ, 2005)
В условиях нормальной жизнедеятельности клетки биоэнергетическими и нейрохимическими системами образуется и антиоксидантной системой регулируется необходимое количество активных форм кислорода (АФК), которые имеют важное значение для нормального функционирования клетки и обеспечения адекватности физиологических реакций, а именно: экспрессии генов, синтеза белка, регуляции клеточного метаболизма и локальной гемодинамики. Подобный взгляд на роль АФК в жизнедеятельности клетки дает им роль полноправного представителя семейства вторичных мессенджеров наравне с ионами Сa++, циклическими нуклеотидами, регуляторными белками и другими факторами, которые обеспечивают адекватную реакцию клетки на изменение условий окружающей среды. За умов нормальної життєдіяльності клітини біоенергетичними та нейрохімічними системами утворюється та антиоксидантною системою регулюється необхідна кількість активних форм кисню (АФК), які мають важливе значення для нормального функціонування клітини та забезпечення адекватності фізіологічних реакцій, а саме: експресії генів, синтезу білку, регуляції клітинного метаболізму і локальної гемодінамики. Подібний погляд на роль АФК в життєдіяльності клітини надає їм роль повноправного представника сімейства вторинних месенджерів нарівні з іонами Са++, циклічними нуклеотидами, регуляторними білками та іншими факторами, які забезпечують адекватну реакцію клітини на зміну умов навколишнього середовища. In the normal life activity of cells the bioenergetic and neurochemical systems produce the definite quantity of active forms of oxygen (AFO). This process is controlled by antioxidant system. The AFO is very important for the normal function and an adequate physiological reactions such as: an expression of genes, protein synthesis, regulation of cells metabolism and local blood circulation. According to such view the role of AFO in the life activity of cells AFO can be considered the representative of second messengers, such as: ionized calcium, cyclic nucleotides, regulatory proteins and other factors that help the cells to react properly on the changes of environment.
Сигнальна роль активних форм кисню в регуляції фізіологічних функцій
The signal role of active forms of oxygen in regulation of physiological functions
Keywords: активные формы кислорода; регуляция; вторичные посредники; активні форми кисню; регуляція; вторинні посередники; active forms of oxygen; regulation; second messengers