Патогенетическая роль метаболитов оксида азота в течение кардитов у детей раннего возраста с цитомегаловирусной инфекцией - Борисенко, Т. В.; Леженко, Г. А.; Леженко, Геннадій Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Висвітлено патогенетичне значення метаболітів оксиду азоту (нітратів і нітритів) як маркерів ендотеліальної дисфункції в перебігу кардитів у дітей ранньго віку з цитомегаловірусною інфекцією. Показано, що зниження рівня метаболітів оксиду азоту призводить до погіршення контрактильної функції і ремоделювання міокарда лівого шлуночка. Рассмотрено патогенетическое значение содержания метаболитов оксида азота (нитратов и нитритов) как маркеров эндотелиальной дисфункции в течение кардитов у детей раннего возраста с цитомегаловирусной инфекцией. Показанo, что снижение уровня метаболитов оксида азота приводит к ухудшению контрактильной функции и ремоделированию миокарда левого желудочка. The pathogenetic role of nitric oxide metabolites: nitrates, nitrites as a markers of endothelial dysfunction in children with carditis on background of cytomegalovirus infection was examined. It was showen that decreasing level of nitric oxide metabolites led to deterioration of contraction function and left ventricular remodeling.
Keywords: оксид азоту; ендотеліальна дисфункція; діти раннього віку; цитомегаловірусна інфекція; кардит; оксид азота; дети раннего возраста; цитомегаловирусная инфекция; кардит; nitric oxide; endothelial dysfunction; children of early age; cytomegalovirus infection; carditis