Сравнительное фармакокинетическое исследование лекарственных форм c морфолиний 2-[5-(пиридин-4-ил)-1,2,4-триазол-3-илтио] ацетатом - Бушуева, И. В.; Гладышев, В. В.; Панасенко, А. И.; Кныш, Е. Г.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Гладишев, Віталій Валентинович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Bushueva, I. V.; Gladyshev, V. V.; Panasenko, O. I.; Knysh, E. G. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
С целью изучения кинетики всасывания морфолиний 2-[5-(пиридин-4-ил)-1,2,4-триазол-3-илтио]ацетата из суппозиториев ректальных на липофильной основе с 0,1 г и 0,5 г биологически активного вещества и твердых капсул, содержащих 0,1 г биологически активного вещества, проведены фармакокинетические исследования на кроликах породы шиншилла. Установлена прямая статистически достоверная корреляционная связь между результатами его высвобождения из суппозиториев ректальных, всасыванием лекарственного вещества и поступлением его в кровь. С помощью моделирования фармакокинетики соединения после перорального, ректального и инъекционного внутривенного введения установлены константы скорости всасывания, элиминации, плазматический клиренс, объем распределения и другие параметры. Отмечено, что суппозитории с морфолиний 2-[5-(пиридин-4-ил)-1,2,4-триазол-3-илтио]ацетатом на липофильной основе обеспечивают более интенсивное всасывание лекарственного вещества и поступление его в кровь. Это свидетельствует, что степень абсолютной биологической доступности изучаемого соединения в ректальной лекарственной форме практически не зависит от дозы и почти в два раза превышает таковую для пероральных твердых желатиновых капсул. З метою вивчення кінетики всмоктування морфоліній 2-[5-(піридин-4-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо]ацетату із супозиторіїв ректальних на ліпофільній основі з 0,1 г і 0,5 г біологічно активної речовини і твердих капсул, які містять 0,1 г біологічно активної речовини, здійснили фармакокінетичні дослідження на кролях породи шиншила. Виявили прямий статистично вірогідний кореляційний зв’язок між результатами його вивільнення з супозиторіїв ректальних, усмоктуванням лікарської речовини і надходженням її у кров. За допомогою моделювання фармакокінетики сполуки після перорального, ректального й ін’єкційного внутрішньовенного введення встановили константи швидкості всмоктування. Виявили, що супозиторії з морфоліній 2-[5-(піридин-4-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо]ацетатом на ліпофільній основі забезпечують інтенсивніше всмоктування лікарської речовини і надходження його у кров. Це свідчить, що ступінь абсолютної біологічної доступності сполуки, яку досліджували, в ректальній лікарській формі практично не залежить від дози і майже удвічі перевищує таку для пероральних твердих желатинових капсул. Aim. As a result of pharmacokinetic studies of new organic compound from the group of 1,2,4-triazole, namely morpholinium 2-[5-(pyridin-4-yl)-1,2,4-triazol-3-ylthio] acetate which shows antioxidant and antiischemic action, the existence of direct statistically significant correlation between the results of its release from rectal suppository on lipophilic base, the absorption of the drug from the dosage form and its delivery to blood has been established. Methods and results. The rate constant of absorption, elimination, plasma clearance, volume of distribution and other parameters by modeling pharmacokinetics of the compound after oral, rectal and intravenous injection have been set. It has been found that suppositories with morpholinium 2-[5-(pyridin-4-yl)-1,2,4-triazol-3-ylthio] acetate on lipophilic base provide more intense absorption of drug delivery to the blood. Conclusion. The degree of its absolute bioavailability for rectal dosage form doesn’t depend on administered dose and is nearly twice higher than for the oral solid gelatin capsules with morpholinium 2-[5-(pyridin-4-yl) -1,2,4-triazolo 3-ylthio] acetate.
Порівняльне фармакокінетичне дослідження лікарських форм із морфоліній 2-[5-(піридин-4-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо] ацетатом
Comparative pharmacokinetic study of dosage forms with morpholinium 2-[5-(pyridin-4-yl)-1,2,4-triazol-3-ylthio] acetate
Keywords: морфолиний 2-[5-(пиридин-4-ил)-1,2,4-триазол-3-илтио]ацетат; всасывание; элиминация; биологическая доступность; морфоліній 2-[5-(піридин-4-іл)-1,2,4-тріазол-3-ілтіо]ацетат; всмоктування; елімінація; біологічна доступність; morpholinium 2-[5-(pyridin-4-yl)-1,2,4-triazol-3-ylthio] acetate; absorption; eliminative behavior; bioavailability