Features of detection of latent tuberculosis infection and tuberculosis in children from household contacts within a household (clinical case) - Myronchuk, Yu. V.; Pushnova, O. O.; Chernyshova, L. I.; Dvizov, O. V.; Мирончук, Юлія Валеріївна; Пушнова, О. О.; Чернишова, Л. І.; Двізов, О. В. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Aim: to demonstrate the features of detection and diagnosis of latent tuberculosis infection and pulmonary tuberculosis in children from household contacts based on own clinical observation. Materials and methods. A clinical case of own observation of pulmonary tuberculosis and latent tuberculosis infection in children from household contacts who were treated in the paediatric department of the clinical base of the Phthysiatry and Pulmonology Department of Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University on Public Non-Profit Enterprise of the “Zaporizhzhia Regional Clinical and Diagnostic Center of Phthysiatry and Pulmonology” of Zaporizhzhia Regional Council. Results. Children from household contacts were examined at ages: 8 months, 2, 3, 5 and 7 years, after their mother was diagnosed with tuberculosis (TB). All children showed an increase in tuberculin skin test, at the X-ray of the thoracic cavity organs (TCO) no changes were detected in any child. Taking into account the age of the children and their constant residence with the index patient, a decision was made to conduct an additional examination using CT scan of the TCO. Thus, three children were diagnosed with pulmonary tuberculosis – primary tuberculosis complex, and two were infected. After receiving the results of the culture test in the gastric lavage, the youngest child was found MBT, which was resistant to first-line drugs, namely isoniazid and rifampicin, which required a treatment regimen adjustment. It should be noted that the youngest girl, who was not vaccinated, had the most widespread process in the lungs compared to other children. Мета роботи – на прикладі власного клінічного спостереження показати особливості виявлення та діагностики латентної туберкульозної інфекції та легеневого туберкульозу в дітей з осередкового контакту. Матеріали та методи. Описано клінічний випадок із діагностики легеневого туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції в дітей із сімейного контакту, які перебували на лікуванні в дитячому відділенні Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» Запорізької обласної ради, що є клінічною базою кафедри фтизіатрії і пульмонології Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Результати. Обстежили дітей із родинного контакту віком 8 місяців, 2, 3, 5 і 7 років після виявлення туберкульозу (ТБ) в їхньої матері. В усіх дітей визначили збільшення показників туберкулінової шкірної проби, але не виявили зміни за даними рентгенографії органів грудної порожнини (ОГП). Враховуючи вік дітей і постійне проживання з індексним пацієнтом, ухвалили рішення про дообстеження за допомогою комп’ютерної томографії ОГП. У результаті в трьох дітей виявили легеневий туберкульоз – первинний туберкульозний комплекс, а двоє – інфіковані. Після отримання результатів культурального дослідження в наймолодшої дитини виявили в ПВШ МБТ, яка була стійкою до препаратів I ряду, а саме ізоніазиду та рифампіцину, що зумовило необхідність корекції схеми лікування. Зазначимо, що саме наймолодша дівчинка, яка не була вакцинованою, мала найпоширеніший процес у легенях порівняно з іншими дітьми.
Особливості виявлення латентної туберкульозної інфекції та туберкульозу в дітей із родинного контакту в межах побуту (клінічний випадок)
Myronchuk Yu. V. - ORCID ID: 0000-0002-4608-2991
Keywords: туберкульоз; діти; домогосподарства; невакциновані; комп’ютерна томографія; tuberculosis; children; households; unvaccinated; CT scan