Клінічна ефективність гліклазиду модифікованого вивільнення після перенесеного інфаркту міокарда у хворих на цукровий діабет 2 типу - Михайловська, Наталія Сергіївна; Михайловская, Н. С.; Mykhailovska, N. S. (ЗДМУ, 2014)
Дослідили ефективність гліклазиду модифікованого вивільнення у 99 хворих після інфаркту міокарда із супутнім цукровим діабетом 2 типу за його впливом на клінічний перебіг захворювання, а також глюкометаболічний контроль і гуморальні показники. Доведено, що гліклазид модифікованого вивільнення при тривалому застосуванні після інфаркту міокарда у хворих із супутнім цукровим діабетом 2 типу позитивно впливає на клінічний перебіг захворювання, що виявляється у зменшенні частоти розвитку нефатального інфаркту міокарда та смертності у 2,29 раза протягом 12 місяців спостереження. Препарат забезпечує ефективний глюкометаболічний контроль та оптимальну переносимість, зменшує виразність гіперінсулінемії, гіперлептинемії та прояви ендотеліальної дисфункції, запобігає процесам тромбоутворення, зменшує концентрацію прозапальних цитокінів протягом 6 і 12 місяців терапії. Исследовали эффективность гликлазида модифицированного высвобождения у 99 больных после инфаркта миокарда с сопутствующим сахарным диабетом 2 типа по его влиянию на клиническое течение заболевания, а также глюкометаболический контроль и гуморальные показатели. Доказано, что гликлазид модифицированного высвобождения при длительном применении после инфаркта миокарда у больных с сопутствующим сахарным диабетом 2 типа положительно влияет на клиническое течение заболевания, что проявляется в уменьшении частоты развития нефатального инфаркта миокарда и смертности в 2,29 раза в течение 12 месяцев наблюдения. Препарат обеспечивает эффективный глюкометаболичний контроль и оптимальную переносимость, уменьшает выраженность гиперинсулинемии, гиперлептинемиии и проявления эндотелиальной дисфункции, предупреждает процессы тромбообразования, уменьшает концентрацию провоспалительных цитокинов в течение 6 и 12 месяцев терапии. Investigated the effi ciency of Gliclazide with modifi ed release in 99 patients after myocardial infarction with concomitant type 2 diabetes by its effect on the clinical course of the disease, glucometabolic control and humoral indicators. Proved that Gliclazide with modifi ed release long-term use after myocardial infarction in patients with type 2 diabetes has a positive effect on the clinical course of the disease, which manifested in a decrease of the incidence of nonfatal myocardial infarction and mortality at 2.29 times during 12 months of observation. The drug provides an effective glucometabolic control and optimal portability, reduces the severity of hyperinsulinemia, hyperleptinemia and manifestation of endothelial dysfunction, prevents thrombus formation processes, reduces the concentration of proinfl ammatory cytokines on 6 and 12 months of therapy.
Клиническая эффективность гликлазида модифицированного высвобождения после перенесенного инфаркта миокарда у больных с сопутствующим сахарным диабетом 2 типа
Clinical effi cacy of gliclazide with modifi ed release after myocardial infarction in patients with concomitant type 2 diabetes
Keywords: інфаркт міокарда; цукровий діабет 2 типу; гліклазид; клінічний перебіг; глюкометаболічний контроль; гуморальні показники; инфаркт миокарда; сахарный диабет 2 типа; гликлазид; клиническое течение; глюкометаболический контроль; гуморальные показатели; Q-myocardial infarction; type 2 diabetes; Gliclazide; clinical course; glucometabolic control; humoral parameters