Щодо необхідності впровадження державного моніторингу за вмістом дрібнодисперсних фракцій пилу - Севальнєв, Анатолій Іванович; Волкова, Юлія Володимирівна; Волков, Д. С. (My University, 2019)
Екологічна безпека є компонентом національної безпеки, що гарантує захищеність життєвоважливих інтересів людини, суспільства, держави та довкілля від реальних чи потенційних загроз, що їх створюють природні чи антропогенні чинники [Хилько М.І., 2017]. Однією з головних складових екологічної безпеки є якість атмосферного повітря. Бо саме з атмосферним повітрям пов'язана найбільша частина ризиків та збитків здоров’ю людини від впливу факторів довкілля. Смертність і хвороби, що стаються внаслідок забруднення повітря, найбільш тісно пов'язані з впливом дрібних зважених твердих частинок (ЗТЧ) діаметром меньше 10 або 2,5 мкм (ТЧ10 та ТЧ2,5), тобто дрібнодисперсним пилом.
Keywords: екологічна безпека; довкілля; якість атмосферного повітря