Пілорус-, вагузберігаюча резекція при виразковій хворобі шлунка: показання, технічні аспекти резекції, віддалені результати - Ізбицький, Володимир Вікторович; Izbytskyj, V. V.; Избицкий, В. В. (My University, 2004)
Розроблено та застосовано новий метод оперативного лікування виразкової хвороби шлунка (ВХШ) у пацієнтів з I типом шлункових виразок - сегментарну резекцію шлунка з повним збереженням іннервованого пілорічного сфінктера та вагусних структур малого сальника, за якою об'єм сегменту шлунка, що видаляється, визначається характером кислотопродукції та ступенем дисрегенераторних змін слизової. Запропоновано метод оперативного лікування шлункових виразок II типу (поєднання з виразкою дванадцятипалої кишки або рубцем після її загоєння) на базі принципу розширеної сегментарної резекції тіла шлунка та передбачає одномоментне виконання дуоденопластики. Установлено, що розроблені пілорус-, вагусзберігаючі оперативні втручання у разі виразкової хвороби шлунка I, II типів включають у подальшому розвиток постгасторезекційних синдромів, а застосування пілорусмоделюючих резекцій шлунка у випадку III типу шлункових виразок мінімізує їх прояв.
Pylorus-, vaguspreserving resection at stomach ulcer: directions, technical aspects of the resection, remote results
Пилорус-, вагуссохраняющая резекция при язвенной болезни желудка: показания, технические аспекты резекции, отдаленные результаты
Keywords: виразкова хвороба шлунка; стеноз; пенетрація; пілорус-; вагусзберігаюча резекція шлунка; пілорусмоделююча резекція шлунка; дуоденопластика; язвенная болезнь желудка; stomach ulcer; stenosis; penetration; pylorus-; vaguspreserving stomach resection; pylorusmodeling stomach resection; duodenoplastyс