Определение степени безопасности крема Бетакарбокломет при эпидермальном поступлении в организм животных - Войтенко, Г. Н.; Дуллах, Арам; Власенко, И. А.; Давтян, Л. Л.; Войтенко, Г. М.; Власенко, І. О.; Voytenko, G. M.; Dullah, Aram; Vlasenko, I. O.; Davtyan, L. L. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Цель работы – определение безопасности разрабатываемого лекарственного средства, что является одним из важных этапов проведения его доклинической оценки при организации промышленного производства. Установлено, что при эпидермальном поступлении в организм ЛД50 лечебного средства Бетакарбокломет больше 2000 мг/кг значительных изменений величины массы тела у животных, которым наносили крем, и у контрольных животных не выявлено. В результате патоморфологических исследований внутренних органов и в тканях животных после накожной аппликации лечебного средства Бетакарбокломет в дозе 2000 мг/кг не обнаружены какие-либо признаки патологических изменений, гемоциркуляторных нарушений и воспалительных реакции. Таким образом, результат эксперимента даёт возможность отнести лечебного средства Бетакарбокломет к V классу токсичности (практически нетоксические вещества). Мета роботи – визначення безпечності лікарського засобу, що є одним із важливих етапів його доклінічного оцінювання при організації промислового виробництва. Встановили, що при епідермальному надходженні в організм ЛД50 лікувального засобу Бетакарбокломет більше ніж 2000 мг/кг суттєвих змін величини маси тіла у тварин, яким наносили крем, та в контрольних тварин не виявили. За результатом патоморфологічних досліджень внутрішніх органів і у тканинах тварин після нашкірної аплікації лікувального засобу Бетакарбокломет в дозі 2000 мг/кг не виявлені будь-які ознаки патологічних змін, гемоциркуляторних порушень і запальних реакції. Отже, результат експерименту дає можливість віднести лікувальний засіб Бетакарбокломет до V класу токсичності (практично нетоксичні речовини). Aim. The article is devoted to safety determining of newly developed drug as one of the important stages of preclinical evaluation in the organization of industrial manufacturing. Methods and results. The study of safety of newly developed Betacarboclomet cream in epidermal delivery to the body showed that the LD50 of Betacarboclomet exceeds to 2000 mg/kg. Significant changes in body mass the animals after dermal application of cream and in control group animals have not been determined. A post-mortem examination of internal organs and tissues of animals after dermal application of Betacarboclomet at a dose of 2000 mg/kg revealed no signs of pathological changes, hemocirculatory disorders or infl ammatory reactions. Conclusion. The results of the study allow referring Betacarboclomet to toxicity Class V (virtually non-toxic substance).
Визначення ступеня безпеки крему Бетакарбокломет при епідермальному надходженні в організм тварин
Determining safety of betacarboclomet CREAM in epidermal delivery to the body of animals
Keywords: мази; лекарств оценка доклиническая; токсичности тесты; мазі; токсичності тести; Ointments; Toxicity Tests; Drug Evaluation; Predinical