Відкрита та закрита травма живота при поєднаній травмі у прифронтовому місті - Капшитар, Олександр Васильович; Капшитар, Олексій Олександрович; Kapshitar, O. V.; Kapshitar, O. O. (My University, 2025)
Вступ. Широкомасштабна військова агресія РФ проти України й активні бойові дії призвели до масового збільшення кількості постраждалих з вогнепальними пораненнями живота. Втім, публікації в періодичних виданнях засвідчують про доволі високу частоту післяопераційних ускладнень в межах 54-81% та післяопераційної летальністю 12-31%. Мета дослідження: оцінити результати діагностики та лікування відкритої та закритої травми живота при поєднаній травмі у прифронтовому місті на прикладі ургентних чергувань одного хірурга. Матеріали та методи дослідження. Проведений аналіз діагностики та хірургічного лікування травматичних ушкоджень органів черевної порожнини у 20 пацієнтів при різних видах травм живота за наявності поєднаної травми. Поранення органів черевної порожнини були у 11 (55%) потерпілих з вибуховою або мінно-вибуховою травмою, розриви органів – у 9 (45%). У діагностиці використаний мультидисциплінарний підхід з широким впровадженням додаткових методів обстеження. У 16 (80%) пацієнтів виконані екстраабдомінальні операції. Introduction. The large-scale military aggression of the Russian Federation against Ukraine and active hostilities have led to a massive increase in the number of victims with gunshot wounds to the abdomen. However, publications in periodicals indicate a fairly high incidence of postoperative complications within 54-81% and postoperative mortality of 12-31%. The purpose of the study: to evaluate the results of diagnosis and treatment of open and closed abdominal trauma in a combined injury in a front-line city using the example of urgent shifts of one surgeon. Material and methods. An analysis of the diagnosis and surgical treatment of traumatic injuries of the abdominal organs was conducted in 20 patients with various types of abdominal injuries in the presence of combined trauma. Injuries of the abdominal organs were in 11 (55%) victims with explosive or mine-explosive trauma, organ ruptures – in 9 (45%). A multidisciplinary approach was used in diagnostics with the wide introduction of additional examination methods. Extra-abdominal operations were performed in 16 (80%) patients.
Open and closed abdominal injury in a combined injury in a frontline city
Keywords: поєднана травма; відкрита та закрита травма живота; діагностика; лікування; прифронтове місто; combined trauma; open and closed abdominal trauma; diagnostics; treatment; frontline city