Старіння. Загальні риси і закономірності старіння. Прогерія - Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Жулінський, Володимир Олександрович; Ковальов, Микола Михайлович; Василенко, Гліб Володимирович; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Іваненко, Тарас Васильович; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Тiщенко, Сергій Вікторович (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Старіння - універсальний біопсихологічний процес, який стосується всіх рівнів біологічної організації організму, що відбувається о завершенні активного росту і знижує адаптивні можливості організму людини. Старіння не має чітких меж. Його зазвичай пов’язують із часом припинення активного росту і диференціювання тканин організму, тобто, з третім десятиріччям життя. Процеси старіння, як і росту, змінюють інтенсивність свого перебігу в історичному часі, входячи до складу секулярного тренду. Це підтверджує, зокрема, зсув на більш пізніший термін середнього віку припинення менструацій у жінок (період менопаузи), який в Європі складає 50 – 51 рік. Ранній початок і пізнє припинення менструацій потенційно подовжує репродуктивний період життя, однак це явище не призвело до підвищення народжуваності
Keywords: старіння