Організація навчального процесу лікарів-інтернів за фахом «загальна практика-сімейна медицина» на базі стажування - Кривенко, Віталій Іванович; Пахомова, Світлана Петрівна; Федорова, Олена Петрівна; Непрядкіна, Ірина Василівна; Гріненко, Тетяна Юріївна; Колесник, Михайло Юрійович; Чорна, Інна Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Кафедра сімейної медицини та терапії факультету післядипломної освіти разом з деканатом післядипломної освіти університету планує публікацію низки методичних матеріалів з основних питань організації інтернатури за фахом “загальна практика – сімейна медицина”. Третє видання присвячене питанням організації інтернатури та практичної підготовки майбутніх фахівців первинної ланки охорони здоров’я в період очного та заочного навчання.
В інтернатурі підготовка сімейного лікаря проводиться за двадцятьма трьома спеціальнос-тями. Проте необхідно чітко усвідомити, що спеціальність „загальна практика – сімейна медици-на” не можна розглядати як суму знань з терапії, педіатрії, хірургії, акушерства, офтальмології і т. ін.. Щоб стати повноцінною фігурою первинної ланки охорони здоров’я, лікар загальної практики-сімейної медицини повинен не тільки вміти проводити діагностику, профілактику та лікування захворювань, але й бути кваліфікованим психологом, мати навички соціального працівника, володіти даром переконання, бути наставником щодо здорового способу життя, вміти захищати своїх пацієнтів від агресії медичного світу. Від скоординованості дій професорсько-викладацького складу вузу та працівників усіх гілок охорони здоров’я, перш за все базових керівників заочного періоду навчання, залежить ефективність підготовки майбутнього фахівця з питань загальної практики – сімейної медицини.
Keywords: лікарі-інтерни; сімейна медицина; бази стажування; навчальний процес