Визначення ієрархічної структури змагальної діяльності висококваліфікованих волейболістів методами факторного аналізу - Дорошенко, Едуард Юрійович; Олійник, М.; Мельник, М.; Олійник, І.; Ванюк, О.; Луценко, С.; Doroshenko, E. Yu.; Oliinyk, M.; Melnyk, M.; Oliinyk, I.; Vanyuk, O.; Lutsenko, S. (My University, 2022)
Вступ. Визначення ієрархічної структури змагальної діяльності у волейболі з використанням методів багатовимірного математичного аналізу дозволяє раціонально побудувати структурні утворення річного макроциклу підготовки висококваліфікованих волейболістів і підвищити ефективність змагальної діяльності. Мета дослідження – проаналізувати структуру змагальної діяльності у волейболі із застосуванням методів факторного аналізу та визначити ієрархію її окремих компонентів. Методи дослідження: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і мережі «Internet», педагогічні спостереження, контент-аналіз матеріалів комплексних наукових груп та офіційних сайтів професійних волейбольних клубів, Федерації Волейболу України і Світової Ліги з волейболу, методи математичної статистики. Використано показники змагальної діяльності 45 спортсменів у 28 офіційних матчах. Introduction. Determining the hierarchical structure of competitive activity in volleyball using the methods of multidimensional mathematical analysis makes it possible to rationally construct structural formations of the annual macrocycle of training qualified volleyball players and increase the efficiency of competitive activity. The purpose of the study is to analyze the structure of competitive activity in volleyball using the methods of factor analysis and determine the hierarchy of its individual components. Research methods: analysis and generalization of data from scientific and methodological literary sources and the Internet, pedagogical observations, content analysis of materials from complex scientific groups and official websites of professional volleyball clubs, the Volleyball Federation of Ukraine and the World Volleyball League, methods of mathematical statistics. The indicators of competitive activity of 45 athletes in 28 official matches were used.
Determination of the hierarchical structure of the competitive activities of qualified and highly qualified volleyball players using factor analysis methods
Дорошенко Е. Ю. - ORCID: 0000-0001-7642-531Х
Keywords: волейбол; підготовка; змагальна діяльність; ієрархічна структура; факторний аналіз; volleyball; training; competitive activity; hierarchical structure; factor analysis