Експериментально-клінічне обґрунтування застосування вуглецевого композитного матеріалу для остеосинтезу - Чорний, Владислав Вадимович; Chorniy, V. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Лікування переломів, незважаючи на значний прогрес сучасних технологій, має цілу низку питань для дискусій, які є ще не вирішеними щодо порушень консолідації та не завжди задовільних функціональних результатів лікування. Окремим пунктом у списку проблемних питань лікування переломів є остеосинтез. Запропоновані різноманітні методи фіксації, кожен з яких має свої переваги, недоліки та особливості використання. Крім того залишається та не може бути усуненим протиріччя між механічними показниками кісткової тканини та жорсткістю металевого фіксатора, яка є у кілька разів вища за кістку. Спроби поліпшити результати остеосинтезу та зробити його більш надійним призвели до використання нових матеріалів для з'єднання кісткових відламків. Метою даної роботи було, на основі експериментально-клінічного дослідження покращити результати лікування пацієнтів з переломами проксимального відділу плечової кістки шляхом експериментально-клінічного обґрунтування використання накісткової пластини із вуглецевого композитного матеріалу. Treatment of fractures, despite the significant progress of modern technologies, has a number of unresolved or debatable issues related to consolidation violations and not always satisfactory functional results of treatment. Osteosynthesis is a separate item on the list of problematic issues of fracture treatment. There are a variety of fixation methods, each with advantages, disadvantages, and specific uses. In addition, there remains, and cannot be eliminated, the contradiction between the mechanical parameters of bone tissue and the rigidity of the metal fixator, which is several times higher than bone. Attempts to improve the results of osteosynthesis and make it more reliable led to the use of new materials for connecting bone fragments. The purpose of this work was to improve the results of treatment of patients with fractures of the proximal part of the humerus by experimentally and clinically substantiating the use of a bone plate made of carbon composite material, based on an experimental and clinical study. The thesis is based on the results of own experimental research and analys of the results of observations of operative treatment, clinical and instrumental methods of examining patients.
Experimental and clinical substantiation of the use of carbon composite material for osteosynthesis
Keywords: остеосинтез; хірургічне лікування; перелом; плечова кістка; кінцево-елементне моделювання; композити; osteosynthesis; surgical treatment; fracture; humerus; finite element modeling; composites