Современные возможности криобиологии при лечении бесплодия, сохранении и восстановлении фертильности - Авраменко, Н. В.; Avramenko, N. V.; Авраменко, Наталія Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обзор мировой и отечественной специализированной литературы показал точки приложения криотехнологий в сфере вспомогательных репродуктивных технологий. Сегодня криоконсервация спермы, эмбрионов, ооцитов является рутинной практикой. Достижению современных результатов предшествовала огромная история исследований. Первоначально репродуктивные клетки криоконсервировали с целью формирования банка донорских сперматозоидов, эмбрионов и ооцитов. Использование криоциклов было ограничено из-за недостаточной эффективности программ вспомогательных репродуктивных технологий с применением криоконсервации. Благодаря развитию новых методик работа современной клиники вспомогательных репродуктивных технологий не возможна без криоконсервации спермы, эмбрионов, ооцитов. Огляд світової та вітчизняної фахової літератури показав шляхи використання кріотехнологій у галузі допоміжних репродуктивних технологій. Сьогодні кріоконсервація сперми, ембріонів, ооцитів є рутинною практикою. Досягненню сучасних результатів передувала величезна історія досліджень. Спочатку репродуктивні клітини кріоконсервували з метою формування банку донорських сперматозоїдів, ембріонів та ооцитів. Використання кріоциклів було обмеженим через недостатню ефективність програм допоміжних репродуктивних технологій із застосуванням кріоконсервації. Завдяки розвитку нових методик робота сучасної клініки допоміжних репродуктивних технологій не можлива без кріоконсервації сперми, ембріонів, ооцитів. Overview of world and national literature showed that cryotechnology is the point of application in the fi eld of assisted reproductive technology (ART). To date, cryopreservation of semen, embryos, oocytes is a routine practice. Achieving the currently available results of studies followed a huge story. Originally cryopreservation of reproductive cells was done in order to form a bank of donor sperm, embryos and oocytes. Using frozen embryo transfer cycles was limited because of the lack of effectiveness of ART programs using cryopreservation. Today, thanks to the development of new cryopreservation techniques, work of modern ART clinics is impossible without cryopreservation of semen, embryos, oocytes.
Сучаснi можливостi кріобіології під час лікування безпліддя, збереження та відновлення фертильності
Modern possibilities of cryobiology in the treatment of infertility, preservation and restoration of fertility
Keywords: криопротокол; криоконсервация спермы; витрификация эмбрионов и ооцитов; криоконсервация овариальной ткани; кріопротокол; кріоконсервація спермии; вітрифікація ембріонів та ооцитів; кріоконсервація оваріальної тканини; frozen embryo transfer cycle; cryopreservation of sperm; embryo vitrifi cation; oocyte vitrifi cation; cryopreservation of ovarian tissue