Термогравиметрические исследования вагинальных суппозиториев с эфирным маслом чабреца - Мельникова, Н. В.; Гладышев, В. В.; Бурлака, Богдан Сергійович; Гладишев, Віталій Валентинович; Melnikova, N. V.; Gladishev, V. V.; Burlaka, B. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью изучения последствий термообработки суппозиторной массы с эфирным маслом чабреца в пределах температур, сопровождающих технологический процесс производства, провели термогравиметрические исследования вагинальных суппозиториев с эфирным маслом чабреца 0,2 г. Установлено, что термообработка суппозиторной гидрофильной основы вагинальных суппозиториев с эфирным маслом чабреца при температурах, принятых в технологическом процессе изготовления суппозиториев (70–80ºС), не приводит к деструкции ее компонентов. Разработанная вагинальная лекарственная форма эфирного масла чабреца (суппозитории на гидрофильной основе) – механическая смесь действующих и вспомогательных веществ, поскольку ее ингредиенты не взаимодействуют. Введение в суппозиторную основу эфирного масла чабреца целесообразно проводить при температуре 52–53ºС с немедленным разливом суппозиторной массы в формы и быстрым охлаждением. З метою вивчення наслідків термообробки супозиторної маси з ефірною олією чебрецю в межах температур, що супроводжують технологічних процес виробництва, виконали термогравіметричні дослідження вагінальних супозиторіїв з ефірною олією чебрецю 0,2 г. Встановили, що термообробка супозиторної гідрофільної основи вагінальних супозиторіїв з ефірною олією чебрецю при температурах, які прийняті в технологічному процесі виготовлення супозиторіїв (70–80ºС), не призводить до деструкції її компонентів. Розроблена вагінальна лікарська форма ефірної олії чебрецю (супозиторії на гідрофільній основі) є механічною сумішшю діючих і допоміжних речовин, оскільки її інгредієнти не взаємодіють. Введення в супозиторну основу ефірної олії чебрецю доцільно здійснювати при температурі 52–53ºС із негайним розливом супозиторної маси у форми та швидким охолодженням. Methods and results. On the grounds of carried out derivatographic investigations it has been established that thermal treatment of hydrophilic suppository base of vaginal suppository with thyme oil at the temperatures which are used during suppository making (70–80º) doesn’t lead to its components destruction. Moreover, it has been determined that developed vaginal dosage form with thyme oil – suppository on the hydrophilic base – is a mechanical mixture of active substances and excipients because its components doesn’t interact each other. Conclusion. Appropriate adding of thyme oil to the suppository base must be done at the 52–53ºС with instant pouring in the form and immediate cooling.
Термогравіметричні дослідження вагінальних супозиторіїв з ефірною олією чебрецю
Thermogravimetric investigations оf vaginal suppository with thyme oil
Keywords: суппозитории; термогравиметрические исследования; технологический процесс; супозиторії; термогравіметричні дослідження; технологічний процес; Drug Discovery; Suppositories; Thermogravimetry; Pharmaceutical Technology