Особливості діагностики синдрому полікістозу яєчників у дівчат-підлітків - Сергієнко, Марина Юріївна; Сюсюка, Володимир Григорович; Гайдай, Наталія Вікторівна; Колокот, Наталя Григорівна; Дейніченко, Олена Валеріївна (My University, 2022)
Синдром полікістозу яєчників (СПКЯ) – ендокринне захворювання, що вражає до 13 % жінок репродуктивного віку та до 18 % дівчат-підлітків [1, 2, 3, 4, 5]. Формування та маніфестація його клінічних проявів часто починаються саме у підлітковому віці. Тісна асоціація синдрому з метаболічними порушеннями тягне за собою розвиток таких ускладнень, як ожиріння, у 10 разів підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу, у 7 разів – артеріальної гіпертензії та ішемічної хвороби серця, у тому числі інфаркту міокарда, більш ніж у 2 рази – ризик розвитку онкологічних захворювань яєчників, ендометрію, молочної залози [6]. Базою для встановлення діагнозу залишаються Роттердамські критерії 2003 року: клінічна та/або біохімічна гіперандрогенія (ГА), оліго- або ановуляція; полікістозна трансформація яєчників, яка виявлена під час ультразвукового дослідження. Діагноз ставиться за наявності двох із трьох ознак за умови виключення інших захворювань, що проявляються класичними клінічними ознаками ГА та порушеннями менструального циклу Також підтверджено актуальність визначення фенотипів синдрому [7, 8, 9].