Вплив етіологічного чинника на тяжкість перебігу гострого бронхіту у дітей раннього віку - Леженко, Геннадій Олександрович; Крайня, Ганна Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
У продовж багатьох років бронхіти є частими захворюваннями респіраторного тракту серед дітей віком до 3-х років. Показник захворюваності гострим бронхітом коливається в широких межах, та становить 5% всіх захворювань дитячого віку та близько 30% серед хвороб органів дихання. Найчастіше збудником гострого бронхіту у дітей раннього віку є вірусна інфекція, разом з тим, у 10-15% пацієнтів мають місце вірусно-бактеріальні асоціації. Мета роботи :визначити можливий вплив етіологічного збуднику гострого бронхіту у дітей раннього віку на тяжкість перебігу захворювання. Матеріали та методи. Проведено обстеження 78 пацієнтів віком від 1 міс до 3-х років хворих на гострий бронхіт. Діагноз встановлювався на підставі анамнестичних, клінічних, лабораторних даних та згідно з критеріями діагностики гострого бронхіту (Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 18 від 31 грудня 2005 року «Протокол лікування дітей з гострим бронхітом»). Для оцінювання тяжкості перебігу гострого бронхіту використовували шкалу ABSS (Acute Bronchitis Severity Score) в перші 24 години з моменту надходження до стаціонару. Мікробіологічне дослідження матеріалу зі слизових оболонок ротоглотки проводилося на бактеріологічному аналізаторі VITEK 2 COMPACT («ВioMérieux», Франція) з використанням програмного забезпечення AES: Global CLSI-based+Phenotypic та до призначення антибактеріальної терапії. На користь етіологічної значущості виділеного мікроорганізму свідчила наявність ІІІ ступеня (понад 104КУО/мл) або IV ступеня росту (105КУО/мл).
Keywords: тези доповідей