Вплив типу атрофії нижньої беззубої щелепи на розподіл напружено-деформованих станів при виготовленні повних знімних конструкцій - Фастовець, О. О.; Сапальов, Сергій Олександрович; Fastovets, O. O.; Sapalov, S. О. (Харків: ФОП Бровін О. В., 2019)
Відомо, що при ортопедичному лікуванні хворих з повною відсутністю зубів функціональна ефективність знімних конструкцій визначається анатомо-топографічними особливостями протезного ложа [1]. Тип атрофії беззубих щелеп враховується при визначенні тактики протезування хворого, зокрема щодо вибору методу фіксації знімного протеза – за допомогою функціонального присмоктування в «класичних» конструкціях повних знімних протезів або шляхом додаткової механічної фіксації на імплантатах. Більш того, вірний вибір методу зубного протезування впливає на довгостроковий прогноз протезування, тому що небажаний нерівномірний розподіл жувального тиску в тканинах протезного ложа може призвести для погіршання процесів атрофії та порушення фіксації конструкції. В свою чергу, останнім часом для пошуку найбільш ефективних способів відновлення функціональності зубощелепного апарату застосовується імітаційне моделювання напружено-деформованих станів (НДС), зокрема в тканинах протезного ложа. Даний метод дозволяє визначитись з характером розподілу НДС у біологічних системах (БС) «протезне ложе–протез» при їх сполученні внаслідок функціонального (жувального) навантаження [3]. Виходячи з вищесказаного, на наших погляд, науковий інтерес представляють дослідження НДС, що виникають в щелепах хворих, які користуються повними знімними протезами, з урахуванням ступеня атрофії альвеолярного відростка, які дотепер не проводились. В зв’язку з цим, мета представленого дослідження – вивчити розподіл НДС в кістковій тканині нижньої щелепи при повному знімному протезуванні з урахуванням типу атрофії її альвеолярної частини. It is known that in the orthopedic treatment of patients with complete absence of teeth, the functional efficiency of removable structures is determined by the anatomic-topographic features of the prosthetic bed [1]. The type of atrophy of toothless jaws is taken into account when determining the tactics of prosthetics of the patient, in particular regarding the choice of method of fixation of removable prosthesis - by functional suction in "classic" structures of complete removable dentures or by additional mechanical fixation on implants. Moreover, the correct choice of the method of dental prosthetics affects the long-term prognosis of prosthetics, because unwanted uneven distribution of chewing pressure in the tissues of the prosthetic bed can lead to deterioration of atrophy processes and violation of fixation of the structure [2]. The purpose of our investigations is to study the distribution of stressstrain states in the bone of the mandible with complete removable prosthetics, taking into account the type of atrophy of its alveolar part.
The influence of the type of lower tooth-jaw atrophy on the distribution of tensely-deformed states in the production of complete removable structures
Keywords: матеріали конференцій